Pentagon: Rusija mora da promeni ponašanje kako bi sarađivala sa SAD

CC0 / / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da Rusija mora da promeni svoje ponašanje kako bi sarađivala sa Sjedinjenim Američkim Državama i da se ne fokusira na nesuglasice, već na ono u čemu se stavovi dveju zemalja podudaraju.

„Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti, jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda“, rekao je Esper na konferenciji za novinare u Parizu.

„Bilo bi sjajno kada bi se Rusija ponašala kao normalnija zemlja, koja deli zapadne vrednosti koje dele Sjedinjene Američke Države, Francuska i druge naše saveznice u NATO-u... Rusija treba da promeni svoje ponašanje i ponaša se u skladu sa pravilima i normama koje smo ustanovili. To je najbolji način za napredovanje“, odgovorio je Esper na pitanje o izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška.

Esper je izrazio žaljenje što se neke zemlje sada nalaze u ovakvoj situaciji.

„Naš cilj je da pokušamo da ih usmerimo na najbolji put, gde možemo da radimo zajedno i da se ne koncentrišemo na protivrečnosti, već na ono u čemu se slažemo, i da sarađujemo u cilju zajedničkog ekonomskog prosperiteta, promovišući naše vrednosti i interese“, zaključio je Esper.

Francuski predsednik ranije je izjavio da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška i da je novi evropski projekat nemoguć bez duboke revizije odnosa sa Moskvom.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Moskva je, takođe, više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala