RPC je glavna prepreka za one koji bi da podele Rusiju na posebne kneževine

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da Ruska pravoslavna crkva ostaje čuvar jedinstva Rusije i u tome se ne rukovodi političkim interesima.

„Ruska crkva je i dalje čuvar jedinstva Rusije. Možda baš zbog toga svi koji žele da unište to jedinstvo i da ponovo podele ujedinjeni narod na posebne kneževine, pa čak i da ih sukobe — te sile ne mogu zanemariti ujedinjujuću ulogu Ruske pravoslavne crkve koju ona sprovodi, i to ne rukovodeći se političkim interesima, nego isključivo interesima očuvanja duhovne zajednice naroda, vere pravoslavne i pobožnosti“, rekao je patrijarh Kiril nakon molebana u Visoko-Petrovskom manastiru.

On je takođe naveo primer Svetog Petra, mitropolita kijevskog, moskovskog i cele Rusije, koji je čvrsto i dosledno vršio misiju očuvanja jedinstva i prevazilaženja nesuglasica. Patrijarh je pozvao narod da se sa molitvom obraćaju tom svetitelju, kako bi Gospod čuvao „grad Moskvu i grad Kijev“.

Na praznik prenošenja moštiju Svetog Petra patrijarh Kiril je održao Liturgiju u Uspenskom saboru u Kremlju, a zatim i moleban u Visoko-Petrovskom manastiru, gde se obeležava 10. godišnjica obnavljanja monaškog života.

Ruska crkva 6. septembra obeležava Dan sećanja na Svetog Petra. On je 1325. godine premestio sedište mitropolije iz Vladimira u Moskvu, što je doprinelo tome da današnji glavni grad Rusije postane centar ruske države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala