Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video)

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEPokazno-taktička vežba u Nikincima
Pokazno-taktička vežba u Nikincima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na poligonu u Nikincima održava se taktička vežba „Povratak 2019“, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica, koje prikazuju delovanje u situaciji kada naoružana diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.

Vežba pokazuje kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaciju svih zadataka.

Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEPokazno-taktička vežba "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima
Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Pokazno-taktička vežba "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima

Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvršne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.

Scenario predviđa pet faza, a u prvoj fazi su zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstva „prage“ i „lazara“ sa „kerberom“.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEPredsednik Vučić na i ministar policije Nebojša Stefanović posmatraju pokazno-taktičku vežbu "Povratak 2019"
Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Predsednik Vučić na i ministar policije Nebojša Stefanović posmatraju pokazno-taktičku vežbu "Povratak 2019"

U fazi dva predviđeni su manevri „miloša“, dejstva i manevri „lazara“, termobarična bomba, dejstvo „bel 212“, priključivanje BOV i obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera H-145 i „bel 212“.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEU vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ)
Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video) - Sputnik Srbija
U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ)

U fazi četiri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

U vežbi učestvuje 36 pripadnika SAJ-a, 60 pripadnika Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

Vežbi, pored predsednika Republike, prisustvuju i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEVučić na pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima
Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima

Vučić: Prikazana snaga srpske policije, strahovita vatrena moć

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe „Povratak 2019“ na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

„U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i da zaštitimo narod od opasnosti i pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć“, kazao je Vučić.

Predsednik kaže da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H-145 sa mitraljezima.

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić na vežbi u Nikicima
Odgovor na zasedu: Manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstvo „lazara“ (foto, video) - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić na vežbi u Nikicima

„To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni, moraćemo dalje da jačamo naše bezbednosne i odbrambene snage“, rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu.

Posle vežbe na kojoj su pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a prikazali veštine, opremu i naoružanje, Vučić je rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na „milošu“ novi sistem „getling“ — mitraljez sa rotirajućim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe, između 3.000 i 4.000 metaka u minuti.

Sada ćemo da ih naručimo u većem obimu, rekao je Vučić.

On je kazao da su prikazana i druga borbena vozila: „prage“ i „trocevci“ u pokretu, „lazari“ sa različitim kalibrima, među kojima je bilo i onih do 30 milimetara.

„Momci su se pokazali kao vrlo sposobni. U narednom periodu treba više da koristimo i raketne bacače“, dodao je Vučić.

Rekao je da je ponosan što je događaju prisustvovao i kineski general Džang Džousja, koji će sutra prisustvovati i vojnoj vežbi u Titelu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala