Holandija pokušala da spreči Ukrajinu da Rusiji preda „svedoka“ pada MH17

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaČovek pokazuje model malezijskog aviona "Boing 777" koji je oboren iznad Donbasa
Čovek pokazuje model malezijskog aviona Boing 777 koji je oboren iznad Donbasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandija je u više navrata vodila pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom o tome da se Rusiji ne preda bivši komandant odreda protivvazdušne odbrane DNR Vladimira Cemaha, izjavio je šef holandkse diplomatije Stef Blok u pismu upućenom Parlamentu te zemlje, prenosi portal „Nu.nl“.

Bloka je izjavio da je holandsko tužilaštvo insistiralo na tome da Cemah ostane dostupan istražiteljima koji se bave katastrofom malezijskog „boinga“ u Donbasu 2014. godine.

„Kijev je bio prinuđen da odloži predaju ruskih zatvorenika, kako bi istraga mogla dodatno da sasluša ’svedoka‘“, rekao je holandski ministar.

Glavno tužilaštvo Holandije je od Rusije zatražilo da isporuči Vladimira Cemaha, prenose holandski mediji.

O isleđivanju Cemaha, kog kijevske vlasti smatraju svedokom u slučaju rušenja MH17, ranije je govorio i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Kijevski apelacioni sud je 5. septembra ukinuo pritvor Cemahu. Njegovi rođaci su saopštili da je uhapšen u julu u svom stanu. Uhapsili su ga saradnici Službe za bezbednost Ukrajine. Lider DNR Denis Pušilin je njegovo hapšenje doveo u vezu sa pokušajima Kijeva da falsifikuje dokaze o slučaju malezijskog „boinga“.

Danas su avioni sa Rusima i Ukrajincima, oslobođenim u okviru dogovora Moskve i Kijeva o razmeni zatvorenika, sleteli u rusku, odnosno ukrajinsku prestonicu.

Malezijski „boing“, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur na liniji MH17, srušio se u julu 2014. godine. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Kijev je za nesreću optužio ustanike iz Donbasa, koji su naveli da nemaju sredstva sposobna da obore letelicu na toj visini.

Istražna grupa, koju predvodi holandsko tužilaštvo, tvrdi da je avion oboren iz raketnih kompleksa „buk“, koji navodno pripadaju 53. raketnoj brigadi ruske vojske iz Kurska.

Zamenik šefa Glavnog tužilaštva Rusije Nikolaj Viničenko je rekao da je Moskva predala Amsterdamu ne samo podatke sa ruskih radara, nego i dokumentaciju koja svedoči o tome da je raketa koja je oborila „boing“ pripadala Ukrajini. Istraga je, međutim, ignorisala te podatke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala