Avion sa oslobođenim Rusima sleteo u Moskvu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuski avion Tu-240 sa državljanima Rusije oslobođenim u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva, nakon sletanja na moskovski aerodrom Vnukovo
Ruski avion Tu-240 sa državljanima Rusije oslobođenim u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva, nakon sletanja na moskovski aerodrom Vnukovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avion sa Rusima oslobođenim u Ukrajini u okviru dogovora između Moskve i Kijeva sleteo je u glavni grad Rusije.

Avion je stigao na kijevski aerodrom „Borispolj“ u subotu ujutro. On je preuzeo urednika portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog, kog je ukrajinski sud oslobodio iz pritvora, kao i lica koja su puštena u Ukrajini prema sporazumu Moskve i Kijeva. Kako je za Sputnjik izjavio izvor upoznat sa situacijom, iz Ukrajine se u Rusiju vraćaju 33 osobe.

Kijevski apelacioni sud odlučio je 28. avgusta da pusti Višinskog na uslovnu slobodu. On ima obavezu da se odaziva sudskim pozivima, da obaveštava sud o promeni mesta boravka ili rada, kao i da se suzdržava od komunikacije sa svedocima. 

Novinar je uhapšen u Kijevu 15. maja prošle godine, a dva dana kasnije Hersonski gradski sud mu je odredio pritvor. Optužen je da je podržavao samoproglašene republike Donbasa, kao i da je počinio veleizdaju.

Krajem leta Rusija i Ukrajina započele su rad na istovremenom oslobađanju osuđenih i pritvorenih lica. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Ukrajinski advokat Valentin Ribin je u petak na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pomilovao ljude o čijem oslobađanju Kijev i Moskva vode pregovore. Prema njegovim rečima, oni će biti prevezeni na mesto okupljanja prema dogovorenom spisku radi puštanja na slobodu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala