Zlato, dijamanti, platina, nafta: Neiscrpno bogatstvo Arktika

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRusi na Arktiku: Polarna istraživanja nisu više samo naučni poduhvati, jer se sada pomera ka ekonomskom aspektu
Rusi na Arktiku: Polarna istraživanja nisu više samo naučni poduhvati, jer se sada pomera ka ekonomskom aspektu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Daleki istok i arktička zona Rusije su regioni od posebnog geostrateškog interesa za zemlju i potrebno je stvoriti najpovoljnije uslove za socijalno-ekonomski razvoj tih regiona, istakli su eksperti na petom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Ukupna teritorija tih regiona čini 60 odsto teritorije Rusije. Udeo u BDP-u zemlje je oko 15 odsto. Rezerve arktičkih ugljovodoničnih resursa iznose više od 50 odsto svetskih rezervi. Tu se nalazi i više od 220 milijardi tona naftnog ekvivalenta i više od 100 vrsta čvrstih ruda, kao što su zlato, dijamanti, platina, retki zemni metali i druga prirodna bogatstva. Sve to predstavlja bezgraničan resursni potencijal.

Razvoj resursne baze Dalekog istoka i Arktika može da osigura očuvanje i jačanje ruske pozicije kao energetske i rudne supersile. Međutim, ove teritorije su slabo i nedovoljno geološki istražene. Stručnjaci smatraju da je neophodno značajno povećati obim istraživačkih radova, povećati investicije, izvršiti infrastrukturne promene i koristiti nova tehnološka rešenja koja mogu pružiti veću efikasnost u svim fazama realizacije projekata oživljavanja Severnog morskog puta.

Postavlja se pitanje — kakve su perspektive razvoja Arktika u kontekstu političkih pretnji, sankcija i militarizacije te regije?

„Arktik je prirodna teritorija Ruske Federacije. Površina te teritorije zahvata više od 20 odsto naše zemlje. Za nas je Arktik rodni dom i zato ga i razvijamo kao vlastitu kuću. U tom smislu, gde živimo — tamo i radimo. Mi nemamo potrebu da se militarizujemo, kod nas je tamo sve normalno. U svojoj kući svako može da radi šta hoće. Zato mi to smatramo ispravnim, ali uvažavamo i interese svih onih sa kojima radimo. Goste uvek rado dočekujemo“, rekao je za Sputnjik Kiril Molodcov, pomoćnik šefa administracije predsednika Rusije.

© Sputnik / Olivera IkodinovićKiril Molodcov, pomoćnik šefa administracije predsednika Rusije
Zlato, dijamanti, platina, nafta: Neiscrpno bogatstvo Arktika - Sputnik Srbija
Kiril Molodcov, pomoćnik šefa administracije predsednika Rusije

Na pitanje — šta je ključ razvoja Arktika, Molodcov kaže da je to stvaranje uslova za život ljudi.

„Stvoriti uslove da ljudi mogu tamo da ostanu duže nego što je to bio slučaj ranije. Uobičajeni životni vek čoveka sada se praktično produžio, ali na Arktiku su veoma niske temperature, pa je potrebno stvoriti normalne uslove za život. Te probleme rešićemo socijalno-ekonomskim razvojem teritorija. Sledeća faza je obezbeđivanje posla za te ljude i zato su važni prirodni resursi i prirodni put razvoja. Razvijaćemo rudarstvo, osvajati morska bogatstva i stvoriti ekološke uslove za udoban život“, zaključio je Molodcov.

Ove nedelje je na Ostrvu Ruski kraj Vladivostoka održan peti Istočni ekonomski forum, koji je okupio više od 8.500 učesnika iz 65 zemalja, uključujući i 1.300 predstavnika medija.

Na Forumu je učestvovalo 400 kompanija, organizovano je više od 90 događaja i sklopljeno je 270 sporazuma vrednih 3,4 biliona rubalja. Centralni događaj bio je plenarno zasedanje, na kome su učestvovali lideri pet zemalja: Rusije, Indije, Japana, Mongolije i Malezije.

Novinska agencija „Rusija sevodnja“ je generalni informativni partner Foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala