Zašto stranci vladaju Bugarskom?

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veselin Mareški, zamenik predsednika Parlamenta Bugarske i lider partije „Volja“, čestitao je sunarodnicima Dan ujedinjenja Bugarske i postavio pitanje — zbog čega u savremenoj Bugarskoj ima ljudi koji dozvoljavaju da se narodom upravlja spolja.

„Heroji ujedinjenja ustali su protiv velikih država i doneli odluku, zahvaljujući kojoj su zaštitili svoje nacionalne interese. Zbog čega je onda danas nekima teško da učine to isto? Zbog čega oni dozvoljavaju da neko spolja određuje sudbinu zemlje i naroda? Zar su se za to borili naši preci?“, zapitao se Mareški.

Prema njegovom mišljenju — danas stanovnici Bugarske ponovo preživljavaju podeljenost.

„Bugarska je danas ponovo podeljena — na razvijene i zaostale gradove i oblasti, na Bugare koji su ostali i na one koji su pobegli od sistema, na ljude koji imaju privilegije i na one koji jedva preživljavaju. Najočiglednija je podela na narod i na političku klasu. U toj situaciji pred nama je pitanje — želimo li ujedinjenje i kako da ga dostignemo. Jedini način je, prema mišljenju ’Volje‘, rad koji je ispravan, kompetentan i usmeren na brigu o ljudima. I dalje se ne mirimo sa mediokritetstvom, lažima, korupcijom i nedelovanjem“, rekao je Mareški.

U Bugarskoj se 6. septembra obeležava Dan ujedinjenja, u znak sećanja na 6. septembar 1885. godine, kada se Kneževini Bugarskoj priključila Istočna Rumelija, koja je nakon Rusko-turskog rata ostala u sastavu Osmanske imperije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala