Severna Koreja nastavlja nuklearni program

© AP Photo / Ahn Young-joonRaketa Severne Koreje
Raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja nastavlja nuklearni program izbegavajući sankcije, saopštile su danas Ujedinjene nacije, nakon što je ta zemlja izvela seriju raketnih proba.

„Severna Koreja je nastavila svoj nuklearni program uprkos odsustvu nuklearnih proba i zatvaranju lokacije“, navela je grupa stručnjaka UN koja je u izveštaju obuhvatila period od februara do avgusta.

U izveštaju se navodi da je Severna Koreja nastavila da koristi kompleks za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu, prenose američki mediji.

Severna Koreja je 2018. godine usvojila moratorijum na nuklearne probe i na testiranja raketa dugog dometa, a tada je najavljeno i zatvaranje lokacije za nuklearne probe u Pungje-riju.

Američki predsednik Donald Tramp je u nekoliko navrata rekao da odsustvo nuklearnih proba od 2017. godine predstavlja jedan od njegovih diplomatskih uspeha.

Pjongjang je poslednjih nedelja sproveo niz proba raketa kratkog dometa, kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala