Putin u poseti kosmodromu „Vostočni“

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja kosmodroma "Vostočni"
Izgradnja kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Amursku oblast, gde će na kosmodromu „Vostočni“ održati sastanak o razvoju njegove infrastrukture.

Kosmodrom „Vostočni“ je prva civilna svemirska luka predviđena za pripremu i lansiranje svemirskih letelica u naučne, socio-ekonomske i komercijalne svrhe.

Pretpostavlja se da će on obezbediti nezavisan pristup Rusiji u svemir u čitavom spektru svemirskih zadataka.

Kosmodrom se gradi u Amurskoj oblasti između reka Zeje i Boljše Pjore, 8.000 kilometara od Moskve i 180 kilometara od Blagoveščenska. Njegova površina iznosi oko 700 kvadratnih kilometara.

​Trenutno je u toku druga faza izgradnje infrastrukture za raketu „Angara“. Svi radovi moraju biti završeni 2022. godine kako bi ostalo vremena za pripremu prvog lansiranja 2023. godine.

Prva faza koja je skoro završena uključuje lansirnu rampu za rakete „Sojuz“, koje već povremeno lete sa novog kosmodroma. Do ovog trenutka je sa kosmodroma lansirano pet nosača-raketa srednje klase „Sojuz 2“ sa korisnim teretom.

Prvo ovogodišnje lansiranje sa kosmodroma „Vostočni“ izvršeno je 5. jula. Raketa „Sojuz 2.1b“ izvela je u orbitu ruski meteorološki satelit „Meteor M“ i 32 mala satelita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala