Preminuo Robert Mugabe

© REUTERS / Siphiwe SibekoBivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe
Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe umro je u 95. godini, javio je Bi-Bi-Si.

Vest o smrti prvog predsednika Zimbabvea otkako je ta zemlja stekla nezavisnost potvrdili su njegov naslednik, aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, koji ga je nazvao „ikonom oslobođenja“, kao i porodica Mugabea.

„S najvećom tugom objavljujem da je preminuo jedan od oca osnivača Zimbabvea i bivši predsednik Robert Mugabe“, naveo je Mnangagva, a prenosi Rojters.

Mugabe je preminuo posle višegodišnje bolesti, saopštila je porodica.

Bivši predsednik Zimbabvea preminuo je u Singapuru, gde je proteklih godina često odlazio na lečenje, prenosi Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa slučajem.

U novembru, Mnangagva je rekao da Mugabe ne može više da hoda, kada je primljen u bolnicu u Singapuru, ali nije precizirao kakvu terapiju on dobija.

Zvaničnici Zimbabvea često su govorili da se Mugabe leči od katarakte i negirali pisanja medija da je u pitanju rak prostate.

Mugabe je bio vođa pokreta za oslobođenje Zimbabvea od vladavine belačke manjine.

Mugabe, koji je vladao tom južnoafričkom zemljom skoro četiri decenije od sticanja nezavisnosti od Britanije 1980. godine, bio je primoran da podnese ostavku u novembru 2017. godine posle vojnog puča.

Pad Mugabea u poslednjim godinama na mestu šefa države delimično je povezan sa političkim ambicijama njegove supruge Grejs, čija je vladajuća frakcija partije na kraju izgubila u borbi za vlast sa pristalicama Mnangagvea, koji je bio blizak s vojskom, navodi AP.

© AP Photo / JOAO SILVAMugabe sa suprugom Grejs, snimljeni 1996. godine posle venčanja
Preminuo Robert Mugabe - Sputnik Srbija
Mugabe sa suprugom Grejs, snimljeni 1996. godine posle venčanja

Početak Mugabeove vladavine pratile su pohvale zbog toga što je omogućio bolji pristup zdravstvu i obrazovanju za većinu stanovnika zemlje, dodaje Bi-Bi-Si.

Međutim, kasnije je često, i u svojoj zemlji i u inostranstvu, kritikovan zbog zloupotrebe položaja i korupcije. Poslednje godine njegove vladavine obeležio je finansijski kolaps, nasilno zastrašivanje i burne unutrašnje borbe za vlast, prenosi „Gardijan“.

Suparništvo je okončano kada je Mnangagva preuzeo vlast nakon vojnog puča.

Mugabe je premijer postao 1980. godine, nakon što je pobedio na prvim izborima koji su održani u nezavisnom Zimbabveu.

Sedam godina kasnije je ukinuo funkciju premijera i postao predsednik.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine u Rodeziji, nepriznatoj državi koja je obuhvatala teritoriju današnjeg Zimbabvea.

U zatvoru je proveo više od deset godina zbog kritikovanja vlasti Rodezije 1964. godine — bez suđenja.

Dok je bio u zatvoru, 1973. godine bio je izabran za predsednika Afričkog nacionalnog saveza Zimbabvea. Bio je i jedan od osnivača tog saveza. Nakon puštanja na slobodu, organizovao je gerilske napade u Rodeziji, preneo je Tanjug.

Njegova veština tokom pregovora dovela je do političkog sporazuma o okončanju krize i do proglašenja nezavisne Republike Zimbabve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala