OEBS: Porast etničkih zločina na Kosovu

© AFP 2023 / -Kosovski parlament
Kosovski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u nepriznatoj državi Kosovo ukazuje na porast etničkih zločina za 27 odsto, pri čemu su većina žrtava Srbi, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Stalni predstavnik Rusije skrenuo je pažnju OEBS-a da situacija u regionu postaje sve alarmantnija, a visok nivo nezaposlenosti, socijalna ugroženost, veliko učešće stanovništva u trgovini narkoticima, trgovini oružjem, terorističkim i ekstremističkim organizacijama i dalje su norma za Kosovo.

„Posmatranja misije OEBS-a ukazuju na porast zločina na etničkoj osnovi — 27 odsto u poređenju sa drugom polovinom 2018. godine. U ogromnoj većini slučajeva, žrtve su lokalni Srbi. Poslednji nečuveni incident dogodio se 2. septembra u Kosovskoj Mitrovici, gde je u napadu grupe Albanaca srpski mladić ranjen nožem“, rekao je Lukaševič na sastanku stalnog saveta OEBS-a u Beču.

Kvazidržavni entitet na nepriznatom Kosovu pokazao se neodrživim. Sve veći broj zemalja povlači priznanje njegove nezavisnosti, dodao je on.

„Sve je očiglednije da se kvazidržavni entitet na Kosovu pokazao neodrživim. Nije slučajno da broj zemalja koje povlače priznavanje takozvane nezavisnosti raste“, istakao je stalni predstavnik Rusije.

Prema njegovim rečima, privremene vlasti u Prištini demonstriraju hroničnu nemoć i otvorenu nespremnost za rešavanje akutnih problema za stanovnike regiona.

„Kako bi zadovoljili svoje političke ambicije, lokalni političari su se oslanjali na podsticanje ekstremističkog raspoloženja među kosovskim Albancima, uglavnom na račun namernog pogoršanja kosovske krize“, istakao je visoki diplomata.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je 25. avgusta objavio da je afrička država Togo petnaesta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

Poslednjih meseci diplomate iz Srbije aktivno rade na ubeđivanju zemalja da povuku priznanje Kosova. Papua Nova Gvineja, Gana, Burundi, Republika Surinam, Gvineja Bisao, Liberija, Lesoto, Madagaskar, Republika Palau i drugi su povukli svoja priznanja nezavisnosti Kosova.

S druge strane, u februaru je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da je dobio priznanje od još jedne države — Barbadosa.

Parlamentarni izbori u pokrajini

Lukaševič je, takođe, izrazio sumnju da će izbori za takozvani parlament samoproglašenog Kosova doprineti dolasku odgovornih ličnosti na vlast u ovom regionu.

Kako je Lukaševič naglasio na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, kosovsko-albansku elitu i dalje trzaju međuklanske borbe.

„Za vreme takozvane nezavisnosti, nijedna vlada nije odradila ceo mandat. Neslavna sudbina prevremene ostavke stigla je i kabinet ’pištolj-koalicije‘ na čelu sa bivšim komandantima ’oslobodilačke vojske Kosova‘, rekao je stalni predstavnik.

„Malo je verovatno da će predstojeći parlamentarni izbori 6. oktobra doprineti dolasku na vlast odgovornijih ličnosti“, ocenio je Lukaševič.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači ranije je raspisao vanredne parlamentarne izbore za 6. oktobar 2019. godine. Odluka je doneta zbog samoraspuštanja parlamenta, do kojeg je došlo 22. avgusta nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku zbog poziva na saslušanje u Specijalni sud za ratne zločine u Hagu u svojstvu osumnjičenog. To će Haradinaju biti treći proces. Pre toga ga je Haški tribunal dva puta oslobodio optužbi, iako se proces, prema Tribunalu, „odvijao u atmosferi zastrašivanja svedoka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala