Milan Gurović za Sputnjik: Pokazaćemo snagu Španiji, a i Ameri su zreli za 20 razlike

© AP Photo / PAUL SANCYAMilan Gurović u dresu reprezentacije Jugoslavije proslavlja sa publikom pobedu nad SAD u Indijanapolisu 2002.
Milan Gurović u dresu reprezentacije Jugoslavije proslavlja sa publikom pobedu nad SAD u Indijanapolisu 2002. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle odličnog starta „orlova“ u drugom krugu Svetskog prvenstva u Kini, u nedelju nas očekuje utakmica sa Španijom, koja će odlučiti sa kim ćemo igrati u četvrtfinalu. O našoj reprezentaciji, čuvenom četvrtfinalu sa SAD i tituli iz Indijanapolisa razgovaramo sa osvajačem evropskog i svetskog zlata Milanom Gurovićem.

Kako ocenjujete igru reprezentacije Srbije, da li možemo bolje i od ovoga i koliko daleko?

― Rezultat i 43 poena razlike protiv Portorika dovoljno govore o našoj snazi. Kaže mi jedan prijatelj, u šali ― „Portoriko je loš“. Nisu oni loši, ko god je došao na Svetsko prvenstvo ne može da bude loš, nego smo mi jako dobri. Ja gledam iz tog ugla. Što se tiče dosadašnjih rezultata, oni su stvarno fenomenalni. Angola i Filipini baš i nisu merilo, ali te utakmice su sigurno poslužile za pripremu za ovo što nam sledi, da se uigramo dobro i da pokažemo da smo stvarno jedna supersila. To je skup koji je satkan u celinu. Sale Đorđević je to lepo sklopio, vidi se da postoji hemija, da je atmosfera na nivou, i jednostavno — imamo spoljno-unutrašnju igru. Cirkuliše lopta i unutra i spolja, i nalazimo rešenja i pod košem i napolju. Po mom mišljenju  nijedna reprezentacija, osim naše, ne može da se pohvali time da na poziciji četiri i pet ima pet igrača koji su visoki preko 210 centimetara, a da su uz to vrhunska i svetska klasa.

Španija je u veoma neizvesnoj i tesnoj utakmici, u rovovskoj borbi, pobedila Italiju. Kako ćemo protiv Španaca u nedelju?

― Isto kao i sa Italijanima. Šalim se, ali se i ne šalim. Sve poštovanje za Ljulja, Mark Gasola i ekipu, ali mislim da smo generalno kvalitetniji tim od njih i da ćemo to pokazati, jer smo se, jednostavno, zahuktali i teško ko će da nas zaustavi. Možda idem malo daleko, ali mislim da su i Amerikanci zreli za jedno 20 razlike.

Kada ste već pomenuli Amerikance, juče se navršilo tačno 17 godina od onog čuvenog četvrtfinalnog duela u Indijanapolisu. Možemo li da napravimo poređenje tadašnje i sadašnje naše ekipe i tadašnje i sadašnje američke reprezentacije?

― Evidentno je da je košarka napredovala i da se menja i sistem. Ako poredimo moju generaciju i Amerikance protiv kojih smo igrali tada, ne treba da zaboravimo da su oni imali na klupi jednog Džordža Karla, da mu je pomoćnik bio Greg Popovič, petostruki osvajač NBA prstena, da su u toj selekciji od 12 imali 9 ol-star igrača, počevši od Bajron Dejvisa, Bena Valasa, Pirsa, Redži Milera, i da su čak njih četvorica imali osvojen NBA prsten, što za ovu generaciju ne važi. Jednostavno, igralo se na tlu Amerike, u kolevci košarke, i nismo imali nimalo lak zadatak. Što se tiče ove generacije Amerikanaca, možda jesu mladi, ali su zvezde u svojim klubovima ― i Tejtum, i Mičel, i Kemba Voker, ali mislim da naši igrači, pogotovo Bogdan, Bjelica, Jokić i Marjanović, vrlo dobro znaju da mogu da se nose sa njima i da su čak i bolji od njih.

Sećamo se onih vaših trojki koje su prelomile utakmicu sa SAD, ali moram da vas pitam nešto drugo. Kako ste čuvali Redžija Milera?

― U svojoj glavi sam definisao da je to isto čovek od krvi i mesa. Jeste on možda legenda NBA lige, ali i ja sam Milan Gurović. Jednostavno, nisam ga respektovao previše, zato što i inače nikoga ne respektujem, osim Boga. Zato je sve i donelo rezultat. Jesam dao te trojke, ali, kao ekipa smo igrali dobro. Na svakoj utakmici je iskakao neko drugi, a čini mi se da je tako i sa ovom reprezentacijom. Uvek neko povuče, recimo Divac i ja u tom četvrtfinalu, u polufinalu Koturović i Bodiroga, pa u finalu protiv Argentine opet Bodiroga. U regularnom delu je sve funkcionisalo, svi su imali svoju rolu, svoj doprinos ― i čini mi se da je ova ekipa slična onoj našoj iz Indijanapolisa. Stvarno se vidi da su moćni. Doduše, mi smo izgubili dva meča ― baš protiv Portorika i protiv Španije sa Navarom i Pau Gasolom. Ali, na osnovu svega, prognoziram finale, ako ne i zlato.

Trebalo je da debitujete za reprezentaciju još na Svetskom prvenstvu u Atini 1998. godine, pa je onda, dan pred početak, stigla čuvena zabrana FIBA, jer ste imali i grčki pasoš. Kako ste se osećali u tom momentu i šta vam je prvo palo na pamet kada ste saznali za tu odluku?

― Jako loše sam se osećao, zato što sam mesec i po dana proveo sa tim momcima na Kopaoniku, ostavljajući svoju dušu. I dušom i telom sam hteo da igram za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije. Dres je već bio spreman i mogao sam da imam još jedno svetsko zlato, ali Bog me je nagradio kasnije. Kažem, jako loše sam se osećao, pogotovo kod kuće, kada sam gledao te utakmice. Nisam mogao da se pomirim sa tim da samo zbog jednog papira nisam otišao na Svetsko prvenstvo, koje je za mene, kao i dres reprezentacije, uvek bilo svetinja. Ostaje žal, ali, šta je tu je.

Da se vratimo na ove momke. Fenomen Nikola Jokić! Kako ga objašnjavate?

― Taj momak je čudo prirode. Kada ga pogledate fizički, rekli biste da niti može da skoči, niti je nešto brz, ali je jako brz u glavi i u rukama. Jednostavno, ta njegova „kompjuter varijanta“ u glavi radi posao. Mislim da ima ugrađen mikročip za reakciju i donošenje brzih odluka u napadu, jer dečko je plejmejker zarobljen u telu centra. On se, jednostavno, igra sa protivnicima. Pogledajte sa kojom lakoćom i asistira i poentira. Reč je, dakle o ― fenomenu!

I, za kraj, ko su vaši favoriti za osvajanje medalja? Koga ćemo 15. septembra gledati na postolju i da li ćemo slušati „Bože pravde“?

― Daj Bože! Iz dubine duše navijam za to, ne samo zato što sam i sam osvajao evropsku i svetsku titulu i što imam i jednu bronzu, koja mi je isto draga. Želim da nastavimo taj kontinuitet, a imam i lični interes. Imam košarkašku akademiju i kada mi dolaze stranci, pogotovo ove mlađe generacije, za koje reprezentacija za koju sam igrao polako pada u neki zaborav, uvek im kažem: Znate, došli ste u zemlju svetskih prvaka! U zemlju Bogdana Bogdanovića, Teodosića, Marjanovića, Jokića... Došli ste u kuću kod šampiona!

© AFP 2023 / YE AUNG THUReprezentativci Srbije tokom intoniranja himne na utakmici SP u Kini
Milan Gurović za Sputnjik: Pokazaćemo snagu Španiji, a i Ameri su zreli za 20 razlike - Sputnik Srbija
Reprezentativci Srbije tokom intoniranja himne na utakmici SP u Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala