Medvedev: Dokumenti o integraciji sa Belorusijom do početka decembra

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da očekuje da će dokumenti o integraciji ruske i beloruske ekonomije biti pripremljeni u skraćenom roku.

„Najvažniji deo našeg zajedničkog rada jeste da se početkom decembra, kako sam već rekao tokom naših pregovora u proširenom sastavu, dođe do konačnih verzija dokumenata, koji će biti predstavljeni predsednicima dveju zemalja. Trudićemo se da u tom krajnje kratkom roku obavimo sav taj posao“, rekao je Medvedev nakon rusko-beloruskih razgovora.

On je naveo da je sa premijerom Belorusije Sergejom Rumasom razjasnio kako to treba organizovati i na kakvim platformama.

„To je, zapravo, početak vrlo, vrlo velikog posla. Nadam se da ćemo izaći na kraj sa tim poslom kako treba, pošto od rezultata tog rada zavisi uspeh našeg integracionog projekta, uspeh Savezne države i ispunjavanje Saveznog sporazuma, upravo tim novim realijama, kako bi se ekonomije naših zemalja približile“, dodao je Medvedev.

Portparolka beloruskog premijera Aleksandra Isajeva je saopštila 3. septembra da je projekat programa za integraciju sa Rusijom predat na odobravanje predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Premijer Sergej Rumas je saopštio da očekuje da će se početkom septembra sastati sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom radi potpisivanja tog programa dejstava. Rumas je ranije rekao da u dokumentu nema pitanja političkog karaktera.

Prema navodima beloruske strane — u njemu je postavljena koncepcija koja podrazumeva ispunjavanje principa „dve zemlje — jedno tržište“. Do 1. novembra, na osnovu tog dokumenta, treba da bude pripremljeno oko 28 planova za razne oblasti.

Krajem prošle godine Minsk i Moskva su se dogovorili da se formira radna grupa za rešavanje problemskih pitanja i za razvoj integracije. Sa ruske strane grupom rukovodi ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin, a belorusku grupu predvodi ministar ekonomije Dmitrij Krutoj.

Oreškin je u avgustu izjavio da su praktično sve principijelne nesuglasice o pitanju integracije dveju zemalja otklonjene. Krutoj je naveo da su se strane dogovorile da do sredine sledeće godine pripreme jedinstveno zakonodavstvo, kao i da se tržište nafte i gasa, industrija, poljoprivreda i saobraćaj organizuju na osnovu jedinstvenih pravila već od 2021. godine.

Minsk i Moskva će 8. decembra obeležiti 20 godina od dana potpisivanja Sporazuma o Saveznoj državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala