Kako je američki Besni Pas odabrao najopasniju zemlju na svetu

© AP Photo / Anjum NaveedPakistanska krstareća raketa Raad na vojnoj paradi u Islamabadu
Pakistanska krstareća raketa Raad na vojnoj paradi u Islamabadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši šef Pentagona Džejms Matis izjavio je da je Pakistan najopasnija zemlja sveta zbog radikalizacije društva i konstantnog rasta nuklearnog potencijala, te da i sami pripadnici pakistanske vojske imaju sličan stav, jer znaju šta se dešava.

„Kada uzmete radikalizovano društvo i dodate na to snažan rast nuklearnog arsenala, shvatićete da je neophodno koncentrisati se na kontrolu oružja i na neširenje. To je najveći problem današnjice“, istakao je Matis.

Zašto Matis, sa nadimkom Besni Pas, koji je tokom svog kratkog mandata na mestu šefa glavnog štaba odbrane SAD imao brojne nesuglasice sa predsednikom Donaldom Trampom, smatra Pakistan za najveću opasnost?

© REUTERS / Mike BlakeBivši američki ministar odbrane Džejms Matis
Kako je američki Besni Pas odabrao najopasniju zemlju na svetu - Sputnik Srbija
Bivši američki ministar odbrane Džejms Matis

Matis nema dokaze

Profesor Instituta za istočne studije Ruske akademije nauka Vjačeslav Belokrenicki ističe da pakistansko društvo ima velike ekonomske probleme, da se suočava sa velikim rastom stanovništva i da ne može da reformiše društveni i državni sistem, ali da je ipak konsolidovano.

„To što vojska igra značajnu ulogu u zemlji, ne znači nužno da država razvija nuklearno oružje, to nije istina. Uostalom, na teritoriji koja se zove ’Plemenska područja pod federalnom upravom‘ pobeđen je terorizam i to uz pomoć Amerikanaca“, naglašava Belokrenicki.

Kad Matis kaže da njegovo mišljenje dele mnogi vojni zvaničnici u Pakistanu, on pre svega misli na one vojnike koji na taj način pokušavaju da opravdaju izdvajanje velikih svota novca za ’borbu protiv radikalizacije‘. Međutim, dokaza da se pakistansko društvo radikalizuje — nema. Pakistan vodi veoma odmerenu politiku prema Indiji, a pakistanski premijer Imran Kan želi da normalizuje odnose sa indijskim kolegom Narendrom Modijem“, tvrdi ruski ekspert.

Pakistan igrao dvostruku igru

Nekadašnji dopisnik lista „Politika“ iz Južne Azije i SAD Milan Mišić navodi da ne treba zaboraviti da je Pakistan, pored toga što je bio saveznik SAD tokom Hladnog rata i imao obilatu vojnu pomoć Amerike, s druge strane kumovao formiranju talibana. Pakistan je igrao dvostruku igru i možda je tu ključ opreza na koji ukazuje Matis, objašnjava Mišić.

© Twitter / Pakistan Armed ForcesPakistan lansirao balističku raketu
Kako je američki Besni Pas odabrao najopasniju zemlju na svetu - Sputnik Srbija
Pakistan lansirao balističku raketu

„Amerikanci Pakistan smatraju opasnim zbog kombinacije nuklearnog oružja i terorizma upravo zbog te prevrtljivosti, zbog te dvostruke igre i zbog, naravno, realne opasnosti da to oružje možda nije sasvim dobro čuvano i da može da dospe u ruke terorista. Jedna od potvrda te pakistanske dvostruke igre bila je i činjenica da se Osama Bin Laden, američki neprijatelj broj jedan, godinama skrivao u Pakistanu. U momentu kad je uhvaćen, njegova kuća je bila na puškomet od pakistanske vojne baze“, podseća Mišić.

Amerikance svrbi Avganistan

I pored tih činjenica, ruski ekspert Vjačeslav Belokrenicki ipak smatra da Sjedinjene Države demonizuju Pakistan iz jednog prostog razloga — pokušavaju da se izvuku iz Avganistana.

„Za sve neuspehe kriv je Pakistan, koji tobože ništa ne radi kako bi sprečio uticaj domaćih talibana na Avganistan. Međutim, Matis je bivši šef Pentagona i njegova slika o Pakistanu je prilično zastarela. Osim toga, promenila se i politika Vašingtona prema Islamabadu. Nakon određenog zahlađivanja odnosa, Tramp sada ima prilično neutralan stav povodom Pakistana“, kaže naš sagovornik iz Moskve.

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Američka vojska u Avganistanu
Kako je američki Besni Pas odabrao najopasniju zemlju na svetu - Sputnik Srbija
Američka vojska u Avganistanu

I Mišić primećuje da premijer Pakistana Imran Kan u ovom trenutku vodi odmerenu politiku, ali napominje da je vojska i dalje jedan od ključnih faktora. Bez dogovora sa njom, praktično nema upravljanja zemljom, naglašava Mišić.

„Tačno je da Amerika pokušava da se izvuče iz Avganistana i da o tome sklopi dogovor sa talibanima, ali deo tog dogovora svakako mora da bude i Pakistan i njegova, pre svega, dosta ozloglašena vojna obaveštajna služba, koja je završavala sve te prljave poslove i vodila dvostruku igru“, ističe Mišić.

On dodaje da je Pakistan nuklearno oružje proizveo pre svega kako bi parirao Indiji, a danas Islamabad ima nekoliko bojevih glava više od Nju Delhija, oko 130.

Mišić primećuje da je u ovom veku primetno i povećano angažovanje Kine u Pakistanu, koja tu teritoriju vidi kao jednu od prečica za izlazak na topla mora svog jugozapada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala