Gvaido optužen za veleizdaju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaLider opozicije i predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido
Lider opozicije i predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab otvorio je danas istragu protiv Huana Gvaida, opozicionara i samoproglašenog šefa države, pod optužbom za veleizdaju.

Optužen je zato što je hteo da multinacionalnim kompanijama „preda“ Esekibo, bogatu teritoriju u Gvajani, na koju Karakas polaže prava.

„Otvaramo istragu protiv Huana Gvaida, zbog dela koja predstavljaju zločin veleizdaje“, rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.

Protiv Gvaida se već vodi više istraga. Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Gvaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsedničke funkcije.

Poslednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara, kada se Huan Gvaido proglasio prelaznim predsednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja sveta, prenosi „B92“.

Maduro je sinoć zahtevao da se pokrene istraga protiv Gvaida, optuživši ga da želi da „preda Esekibo međunarodnim kompanijama“.

Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se sa pomorskom zonom, u kojoj su rezerve nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog suseda Gvajane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala