Dodik iznenada pozvao NATO da razreši krizu u Bosni

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je danas NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo BiH, da ne bi bili glavni razlog nefunkcionisanja institucija u toj državi.

Dodika su Šefik Džaferović i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski kolega u Predsedništvu BiH, označili kao glavnog krivca za neuspeh sporazuma, koji su 5. avgusta potpisali lideri tri stranke — SDA, SNSD i HDZ BiH. Dodik je izjavio da Republika Srpska nikada nije rekla da ne treba sarađivati sa NATO.

„Imamo određeni oblik saradnje, mi razumemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo, na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto“, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, a prenosi RTRS.

Ne beži, kaže, od razgovora sa komesarom EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Spreman je, dodao je, da sa Hanom razgovara i kaže šta hoće, a šta neće, ali i da je nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati.

„Prvo treba izabrati Savet ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novi Savet ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Savet ministara o tome odlučuje, ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj savet — to je neko drugo pitanje i to je nemoguće“, rekao je Dodik.

Ukazao je i da je sve to bespotrebno i ide na štetu BiH, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala