Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video)

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Srbije Boban Marjanović na meču protiv Portorika
Reprezentativac Srbije Boban Marjanović na meču protiv Portorika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon odigranih utakmica u grupama I i J, poznato je koja četiri tima s te strane kostura idu u četvrtfinale.

Sedmog dana takmičenja odigrane su četiri utakmice druge faze Mundobasketa:

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Grupa I (Fošan):

Poljska 79 – 74 Rusija

U prvoj utakmici druge faze Mundobasketa, reprezentacija Poljse ubeležila je svoju četvrtu uzastopnu pobedu, savladavši Rusiju sa 5 razlike u utakmici u kojoj je do prvog vođstva stigla posle 32 minuta jurenja rezultata.

Adam Vačinski vodio je svoju reprezentaciju do velike pobede nad Rusijom i bio je ključni igrač kada se lomio rezultat. Dao je trojku pri nerešenom rezultatu, a zatim odveo svoju reprezentaciju na +5.

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Poljske Adam Vačinski proslavlja plasman u četvrtfinale
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Reprezentativac Poljske Adam Vačinski proslavlja plasman u četvrtfinale

Iako su Rusi i nakon toga pretili i preuzimali vođstvo, „zbornaja komanda“ nije uspela da se izbori sa Poljacima, koji su bili izuzetno sigurni sa linije penala – šutirali su 35/38 za 92,1%, što je najbolji procenat na taj broj bacanja otkad se vodi statistika.

Najkorisniji igrač u timu Poljske bio je, kao i protiv Kine, Mateuš Pontika, sa 14 poena, 9 skokova i 3 aistencije. Vačinski je ubeležio 18 poena, a dvocifren je bio i Damijan Kulig sa 10.

U ruskoj reprezentaciji najbolju partiju odigrao je Mihail Kulagin, koji je upisao 21 poen, a po 11 su imali Antonov i Voroncevič, koji je uhvatio i 10 skokova.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaUtakmica Rusija – Poljska završena porazom Rusa
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Utakmica Rusija – Poljska završena porazom Rusa

Kapiten „zbornaje komande“ Vitalij Fridzon osvrnuo se na težak poraz:

„Vodili smo 30 minuta, ali smo im dozvolili da uđu u seriju. I pored svega, borili smo se. Na kraju nam je ponestalo sreće“.

„Nismo uspeli da iskoristimo svoju prednost. Dopustili smo da se Poljska vrati u igru“, rekao je selektor ruske reprezentacije Sergej Bazarevič.

„Statistički smo bili bolji u svemu osim u slobodnim bacanjima“, zaključio je Bazarevič.

Argentina 87 – 67 Venecuela

Reprezentacija Argentine nastavila je sa nizom pobeda. U prvoj utakmici druge faze takmičenja pala je i Venecuela, i to sa 20 poena razlike.

Argentina je nametnula svoju igru od samog početka utakmice i pitanje pobednika se nije postavljalo nijednog trenutka.

„Gaučosi“ su u ovoj utakmici imali znatno bolji procenat šuta za dva poena (70% naspram 43,5% Venecuelanaca) i deset asistencija više od rivala.

Najbolji strelac Argentine bio je Gabrijel Dek, sa 25 poena. Veteran Skola postigao je 15 poena i uhvatio 4 skoka, Fakundo Kampaco 12 poena i 9 asistencija, a dvocifren je bio još i Patrisio Garino sa 10.

Ekipu Venecuele je predvodio Majkl Karera sa 19 poena.

„Verujem da nam je mesto u četvrtfinalu, među najboljim ekipama. Verujem da možemo daleko da doguramo, i to ćemo i učiniti“, izjavio je posle utakmice sa Venecuelom veteran argentinske reprezentacije Luis Skola.

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Argentine Luis Skola
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Reprezentativac Argentine Luis Skola

Dalje iz grupe I idu Argentina i Poljska. O konačnom rasporedu odlučivaće u međusobnom duelu u nedelju. Utakmica počinje u 14 časova.

Grupa J (Vuhan):

Srbija 90 – 47 Portoriko

Reprezentacija Srbije deklasirala je Portoriko u prvoj utakmici grupe J u Vuhanu.

Srbija je prva povela i samo je povećavala prednost, koja je na kraju utakmice stigla do +43.

U meču u kom je svih 12 igrača imalo minutažu, čak pet igrača upisalo je dvocifren učinak - Bjelica (18), Marjanović (16), Jokić (14), Birčević (12) i Gudurić (10). Jokić je uz to imao i 10 skokova.

© Foto : fiba.basketballPored Nikole Jokića su često bila i četvorica igrača Portorika.
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Pored Nikole Jokića su često bila i četvorica igrača Portorika.

Među Portorikancima je jedini dvocifren bio David Uertas.

Na pres-konferenciji posle meča, strane novinare, koji su navikli na značaj institucije „prve petorke“, zanimalo je zbog čega najbolji centar NBA lige svaku utakmicu Srbije počinje s klupe. Selektor „orlova“ je i nakon ovog meča morao da ponovi svoju filozofiju.

„Svako ko poznaje košarku zna da nije bitno ko počinje utakmicu, nego ko je završava“, istakao je Đorđević.

Španija 67 – 60 Italija

U „rovovskoj“ borbi na mali broj poena, reprezentacija Španije savladala je Italiju rezultatom 67:60 (18:18, 12:13, 20:17, 17:12).

U utakmici koja je na samo minut i po do kraja mogla da prevagne na bilo koju stranu, Italijani su napravili nekoliko ishitrenih poteza, što je „furija“ znala da kazni. Nakon dve promašene trojke „azura“ i dve izgubljene lopte, Španci su se odlepili na plus 6 poena i njihova pobeda više nije dovedena u pitanje.

Najefikasniji u timu „crvene furije“ bio je Huančo Ernangomez sa 16 poena. Dvocifreni su bili još i Riki Rubio sa 15 i Serhio Ljulj sa 11 poena. Najkorisniji igrač španske reprezentacije bio je Viktor Klaver sa 7 poena i 9 skokova.

© Foto : fiba.basketballŠpanski reprezentativac Huančo Ernangomez
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Španski reprezentativac Huančo Ernangomez

U redovima poražene ekipe najviše se istakao Danilo Galinari, koji je na parketu proveo više od 35 minuta, sa 15 poena, 5 skokova i po dve asistencije i ukradene lopte. Pratio ga je Điđi Datome sa 12 poena.

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Italije Luiđi Điđi Datome na meču sa Španijom
Dan 7: Srbija silovito u četvrtfinale, Španija uz dosta muke, „gaučosi“ sigurni, Poljaci iznenađenje (foto, video) - Sputnik Srbija
Reprezentativac Italije Luiđi Điđi Datome na meču sa Španijom

Datome je posle meča izjavio da Italija nije bila bolji tim na terenu, ali da je i pored nešto slabije igre imala šansu da dobije utakmicu.

„Zbog toga mi je posebno žao. Ja snosim veliki deo odgovornosti jer nam napad na kraju nije funkcionisao“, dodao je Datome, ali istakao da ne misli da su „azuri“ izgubili zbog toga.

Španski selektor Serđo Skariolo istakao je timsku hemiju „furije“ kao iks-faktor u pobedi nad ozbiljnim protivnikom:

„Gubili smo četiri razlike na 4 minuta do kraja i imali smo seriju od 15-4, što mnogo govori o našem zajedništvu, našoj čvrstini, našoj posvećenosti“.

Skariolo je pohvalio i jaku odbranu svoje ekipe u igri na mali broj poena.

Iz grupe J u četvrtfinale idu Srbija i Španija, a koja će sa kog mesta znaćemo u nedelju, nakon međusobnog susreta ove dve reprezentacije, koji počinje u 14 časova i 30 minuta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala