Dan 6: Turska ispala, Amerika nemilosrdna, Grčka prejaka za NZ, Australija izrasla u favorita (video)

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Grčke Kostas Slukas ide na polaganje u meču protiv Novog Zelanda
Reprezentativac Grčke Kostas Slukas ide na polaganje u meču protiv Novog Zelanda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nastavljaju se iznenađenja na SP u Kini. Posle domaćina, ispala je Turska, i to od Češke. Amerikanci se naljutili, pa demolirali Japan, a Janis Adetokumbo je predvodio Grčku do druge faze. Iznenađenje je i Australija, koja se pobedom nad Litvanijom nametnula kao jedan od favorita.

Poslednjeg dana prve grupne faze Mundobasketa u Kini igrane su utakmice poslednjeg kola u grupama E, F, G i H:

Turska – Češka

SAD – Japan

Brazil – Crna Gora

Grčka – Novi Zeland

Nemačka – Jordan

Dominikanska Republika – Francuska

Kanada – Senegal

Litvanija – Australija

Grupa E (Šangaj):

Turska 76 – 91 Češka

Reprezentacija Turske se, očigledno, nije oporavila od tesnog poraza protiv SAD.

U direktnom duelu za prolazak dalje i za drugu poziciju u grupi, Turci su izgubili od Češke rezultatom 91-76 i tim porazom izgubili sve šanse da se bore za visok plasman.

Česi su na svom prvom svetskom prvenstvu uspeli da se plasiraju među 16 najboljih ispred favorizovane Turske i Japana, kom niko nije davao prevelike šanse.

Imali su Česi čak pet igrača sa dvocifrenim učinkom. Vojčeh Hruban postigao je 18 poena, Ondrej Balvin 17 poena i 11 skokova, Patrik Auda 16 poena i devet skokova, Jaromir Bohačik ubacio je 15 poena, a Tomaš Satoranski, prva zvezda tima u odsustvu Jana Veselog, meč je završio sa 11 poena, sedam skokova i sedam asistencija.

Najefikasniji u Turskom timu bio je Čedi Osman sa 24 poena, Korkmaz je postigao 16, a Mahmutoglu 14.

Turci nastavljaju neslavnu tradiciju loših rezultata na velikim takmičenjima koja ne igraju kod kuće i boriće se za plasman od 17. do 32. mesta.

SAD 98 – 45 Japan

Ekipa Sjedinjenih Američkih Država završila je prvu fazu takmičenja bez poraza. U poslednjem kolu grupe E savladala je Japan rezultatom 98:45.

Nakon neubedljive pobede protiv Češke i triler-završnice u produžetku protiv Turske, a sa veoma dobrom igrom najvećeg konkurenta ― Srbije, sve su glasniji postali oni koji sumnjaju u dominaciju američkog „drim tima“ i njegovu mogućnost da odbrani titulu svetskog prvaka.

To sigurno nije prijalo izabranicima Grega Popoviča, a ventil za frustracije Amerikancima bila je ekipa Japana.

U redovima tima SAD čak pet igrača je upisalo dvocifreni broj poena. Najefikasniji je bio Džejlen Braun sa 20 poena i sedam skokova, a pratio ga je Kemba Voker sa 15 poena i osam asistencija, uz +/- razliku od čak 45. Istakli su se još i Harison Barns, sa 14 poena i osam skokova, i Džo Haris i Donovan Mičel, sa po 10 poena.

U ekipi Japana, koja je u čak dve četvrtine svedena na jednocifreni učinak, najviše se istakao Judai Baba, sa 18 pogodaka i tri ukradene lopte.

Sa šutom iz igre od samo 27 odsto i čak 25 skokova manje od protivnika, Japan zaista nije imao šta da traži protiv motivisanih Amerikanaca.

Grupa F (Nanđing):

Brazil 84 – 73 Crna Gora

Brazil završava prvu fazu takmičenja na prvom mestu u grupi F, pošto je, posle neočekivane pobede nad Grčkom u prethodnom kolu, uspeo da savlada i Crnu Goru, koja na svom prvom svetskom prvenstvu od osamostaljenja nije uspela da upiše pobedu u grupi.

Prvo poluvreme proteklo je prilično izjednačeno, sa velikim brojem promena vođstva, ali su „karioke“ na pauzu ipak otišle sa prednošću od pet poena, koju su u trećoj četvrtini povećali, pa je na 7 minuta do kraja iznosila i 15 poena.

Crnogorci se, međutim, nisu predali, pa su u snažnom naletu uspeli da se približe Brazilu na samo pola koša razlike na četiri minuta do kraja, ali nisu imali snage za preokret, pa je utakmica završena dvocifrenom razlikom.

Najbolji igrač „karioka“ bio je Marselinjo Uertas sa 16 poena i 6 asistencija, a pratili su ga Felisio sa 14 poena, Souza sa 13 i Aleks Garsija sa 11.

U poraženoj ekipi, najefikasniji je bio Derek Nidam sa 16 poena i 10 asistencija, a dvocifreni su bili još i Bojan Dubljević i Petar Popović, sa po 10 poena.

Grčka 103 – 97 Novi Zeland

Grčka je pobedom nad Novim Zelandom u „biti ili ne biti“ utakmici za prolaz među 16 najboljih uspela da se ne obruka.

Nisu Janis i društvo do pobede došli lako, i pored 11 poena najkorisnijeg igrača NBA lige u prvoj četvrtini. Razigrani Kori Vebster održavao je „visoke crne“ u životu sa čak 21 poenom u prvom poluvremenu, pa su Grci na pauzu otišli sa 7 poena razlike.

Iako ni u jednom trenutku nisu izgubili prednost, to ne znači da Novi Zeland nije pretio. Trojkom Roba Loua, na pet minuta do kraja približio se na 82-77, ali su Grci pojačali tempo i iskusno priveli utakmicu kraju.

Grčku reprezentaciju predvodio je Janis Adetokumbo sa 24 poena, 10 skokova i 6 asistencija, a zapaženu ulogu imali su i Janis Papapetru sa 16 Nik Kalates sa 14 poena.

Među Novozelanđanima najefikasniji je bio Kori Vebster, koji je do kraja sakupio 31 poen, a sledili su ga Tom Aberkrombi sa 18, Taj Vebster sa 17 i Ajzak Fotu sa 15 poena.

Grupa G (Šendžen):

Nemačka 96 – 62 Jordan

Dominantna partija protiv Jordana teško da će Nemcima ublažiti žal za neočekivano propuštenim mestom među 16 najboljih ekipa, ali će bar biti uteha da iz grupne faze ne izađu bez pobede.

Jordan ni u jednom trenutku nije ozbiljno zapretio Nemačkoj, koja je, kako je vreme prolazilo, samo povećavala svoju prednost.

„Pancere“ je predvodio Maksimilijan Kleber sa 18 poena, dok je Denis Šreder imao dabl-dabl učinak sa 10 poena i 11 asistencija. Dvocifreni su bili još i Danilo Dartel i Pol Cipser.

U ekipi Jordana najbolji je ponovo bio Ahmet Duverioglu (u Jordanu poznatiji kao Ahmad el Dvairi), koji je fantastično odigrao i prvu utakmicu, protiv Dominikane. Nemcima je ubacio 17 poena, a uhvatio je i 8 skokova.

Dominikanska Republika 56 – 90 Francuska

U neočekivanoj borbi za prvo mesto u grupi G, Dominikanska Republika je pokazala nije dorasla Francuskoj, koja je prvu fazu završila bez poraza.

„Trikolori“ su utakmicu započeli serijom od 10-0 i ni u jednom trenutku nisu dopustili karipskoj ekipi da se oporavi.

Francusku je u napadu predvodio Nando de Kolo sa 15 poena, dok je Rudi Gober, najkorisniji igrač utakmice, dodao 13, u 8 skokova. Dvocifreni među „galskim petlovima“ bili su još Matijas Lesor sa 11 i Evan Furnije sa 10 poena.

U ekipi Dominikane istakao se Viktor Liz, koji je bio i njen jedini igrač sa dvocifrenim učinkom (12 poena).

Grupa H (Dunguan):

Kanada 82 – 60 Senegal

S obzirom na snagu rivala iz grupe u kojoj su se našli, Kanada je pobedom nad ekipom Senegala ovu fazu takmičenja završila na očekivanom trećem mestu.

Nije, međutim, izgledalo da će biti tako tokom većeg dela prvog poluvremena, tokom kojeg je Senegal imao čak 13 poena prednosti.

Kanađani su, ipak, na vreme pojačali ritam i prelomili utakmicu u trećoj četvrtini, da bi je na kraju završili velikom prednošću od 22 poena.

Severnoameričku ekipu je predvodio Kori Džozef, sa 24 poena, a pomogli su mu Kevin Pangos sa 13 poena, 5 skokova i 5 asistencija, i Melvin Ežim sa 11 poena i 8 skokova.

U timu Senegala najefikasniji je bio Muhamed Faje sa 14 poena, a dvocifren je bio i Lamin Sambe sa 10.

Litvanija 82 – 87 Australija

Nakon tri pobede u grupi, a sa još uvek „svežom“ sjajnom partijom i trijumfom protiv SAD u pripremnom periodu, „kenguri“ su se nametnuli kao jedan od pretendenata na trofej svetskog prvaka.

Na rang-listi favorita za osvajanje zlata koju je FIBA objavila nakon završetka prve grupne faze, Australija je sa drugog mesta istisnula Amerikance.

Nije joj, međutim, bilo lako protiv Litvanaca, iako je baltičkoj ekipi zakazalo najubojitije oružje (šutirali su 4/15 za tri). Zakuvalo se u četvrtoj četvrtini, u kojoj je Litvanija imala seriju od 11-0 i prešla u prednost. Igralo se poen za poen, pobednika je mogao da odluči jedan posed...

Peti Mils, junak pobede nad Amerikom, pogodio je trojku za +5 za „kengure“ na 32 sekunde do kraja. Litvanija do kraja nije uspela da stigne tu prednost.

Najefikasniji u ekipi Australije bio je upravo Mils, sa 23 poena. Eron Bejns je dodao 21 poen, uz 13 skokova, a dvocifreni su bili još i Nik Jek sa 11 i Delavedova i Lendejl sa po 10 poena.

Među Litvancima su se istakli Grigonis sa 19, Lekavičijus sa 15 i Sabonis sa 12 poena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala