U Crnoj Gori svaki šesti srednjoškolac na sedativima

© Depositphotos.com / JanPietruszkaAntitireoidni lekovi blokiraju stvaranje i otpuštanje hormona štitnjače
Antitireoidni lekovi blokiraju stvaranje i otpuštanje hormona štitnjače - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 17 odsto učenika srednjih škola izjasnilo se da koristi lekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića i napetosti, ili za lečenje nesanice, i to iz kućne apoteke, u kojoj su ksalol, dijazepam i bensedin, dok je 75,5 odsto mladih probalo alkohol, navode iz „Juventasa“, a izveštava „Dan“.

Svaki šesti srednjoškolac konzumira lekove za smirenje ksalol, dijazepam i bensedin, i to da bi prevazišao probleme u školi, stresove, ili nasilje, pokazalo je istraživanje Nevladine organizacije „Juventas“ u okviru projekta „Znanjem do zdravlja“.

Istraživanje je pokazalo i da je 38,1 odsto učenika izloženo stresu svakodnevno, ili nekoliko puta tokom nedelje.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda ističu da je veliki problem i vršnjačko nasilje, koje se najčešće dešava u samoj ustanovi, ili u njenoj blizini.

Istraživanje je pokazalo da je 75,5 odsto mladih probalo nekada u svom životu alkohol, dok svaki deseti učenik aktivno konzumira neko alkoholno piće.

Marina Roganović, psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, ističe za „Dan“ da deca sve češće eksperimentišu sa raznim opijatima i tabletama, posebno kada dođu u situaciju za koju, zbog stresa ili psihičkih problema, ne mogu da pronađu rešenje.

„Neverovatno je da toliko dece kaže da koristi lekove za smirenje. Kao lekar imam obavezu da naglasim da deca od 15 ili 16 godina, koja su u fazi razvoja, ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, zato što konzumiranje tih supstanci može izazvati intelektualnu stagnaciju. Svaka tableta je psihoaktivna supstanca, kao i alkohol ili droga“, navodi Roganovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala