Tramp preneo novac iz programa za obuzdavanje Rusije na zid prema Meksiku

© AP Photo / Susan WalshDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp je uzeo gotovo 800 miliona dolara iz programa za vojno-političko obuzdavanje Rusije da bi finansirao izgradnju zida na kopnenoj granici s Meksikom, izjavio je lider demokratske manjine u Senatu SAD Čak Šumer.

„Kao dopunu sredstvima ukradenim iz ekonomije država i lokalne ekonomije širom zemlje, predsednik Tramp uzima 771 milion dolara iz Evropske odbrambene inicijative. Taj program, koji su zatražili komandanti naših oružanih snaga, planiran je tako da se odreaguje na rusku agresiju u Evropi“, navedeo je Šumer u pisanoj izjavi.

On je podsetio da Tramp „sporo napreduje“ u pitanju o vojnoj pomoći Ukrajini. On je već dva puta pomogao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da „ugrozi planove NATO-a i transatlantske odnose“, navodi Šumer.

„Predsednik Tramp ponovo je postavio Vladimira Putina ispred bezbednosti američkog naroda i saveznika. Smanjivanje finansija koje se koriste za jačanje naših vernih evropskih saveznika protiv ruske agresije, samo da bi se promovisao politički motivisani projekat za samoreklamiranje predsednika… to je uznemirujuće, pogrešno, to slabi našu nacionalnu bezbednost“, dodao je Šumer.

Trampova administracija je ranije saopštila da će uzeti oko 3,6 milijardi dolara za izgradnju novih ograda na granici s Meksikom iz drugih budžetskih odeljaka. Američki predsednik je iskoristio to što je objavljeno vanredno stanje na granici koje omogućava da se koriste sredstva koja je Kongres SAD već odobrioo za druge svrhe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala