Rusija i dalje na prvom mestu američke liste neprijatelja

© AFP 2023 / Paul J. RichardsKompjuter sa logom Nacionalne bezbednosne agencije SAD u Merilendu
Kompjuter sa logom Nacionalne bezbednosne agencije SAD u Merilendu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i dalje izaziva najveća strahovanja u SAD kada je reč o sajber-prostoru, izjavio je glavni pravni savetnik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD Glen Gerstel.

„Postoje četiri zemlje kojima posvećujemo posebnu pažnju. Rusija, sa svojim velikim mogućnostima za stvaranje problema, posebno u oblasti širenja neistinitih informacija i dezinformacija. To je zemlja čiji je BDP manji od BDP-a američkih država Ilinois ili Pensilvanija, ali vidite kakve probleme može da stvori u sajber-prostoru. Tako da je Rusija nedvosmisleno broj jedan“, rekao je Gerstel na konferenciji o obaveštajnom radu i nacionalnoj bezbednosti.

Prema proceni američkih vlasti, na drugom mestu je Kina, koja je „usmerena na krađu intelektualne svojine i informacija“.

Sledi Severna Koreja, koja se „specijalizovala“ za finansijske prestupe, a posebno za korišćenje slabosti kriptovaluta.

„I, najzad, Iran, koji je nepredvidljiv u svojim dejstvima na Bliskom istoku, ali istovremeno usredsređen na nanošenje štete SAD u oblasti infrastrukture i bankarskog sistema“, rekao je Gerstel.

Prema njegovim rečima, opasnost u sajber-prostoru je pretnja broj jedan u poslednjih šest do osam godina, a situacija se stalno pogoršava usled razvoja tehnologije i munjevitog povećanja broja osetljivih uređaja i dodataka.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je ranije izjavio da Rusija nikada nije imala i neće imati veze sa prestupima u sajber-oblasti, dok je umešanost SAD u sajber-napade zvanično potvrđena. Rusija kategorički negira optužbe da se meša u izbore u drugim zemljama, uključujući i predsedničku kampanju u SAD i izbore za Evropski parlament.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala