Putin: Otvoreno sarađujemo sa partnerima i dobro skrivamo ono što treba da krijemo

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAvion "Suhoj superdžet" SSJ100
Avion Suhoj superdžet SSJ100 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija aktivno privlači strane investicije, uključujući i investitore u avionsku industriju, gde otvoreno sarađuje sa stranim partnerima u izgradnji aviona „suhoj superdžet“, ali istovremeno i pouzdano skriva „ono što treba da zadržimo za sebe“.

„Naravno, što se tiče fabrike aviona, investicije već postoje. Ceo svet poznaje naše takozvane ’suške‘... ’Suhoj superdžet‘ već proizvodimo zajedno sa italijanskim i francuskim partnerima. Mi radimo, otvoreni smo u tom delu, nemamo šta da krijemo. Ustvari ne, imamo šta, ali pouzdano skrivamo ono što bi trebalo da zadržimo za sebe. Ali istovremeno postoje sve mogućnosti za savremenu efikasnu saradnju“, istakao je Putin, odgovarajući na pitanje da li je moguće privući strane investicije u izgradnju aviona i razvoj svemirske luke „Vostočni“.

​Predsednik je takođe precizirao da „Vostočni“ nije vojni kosmodrom, već je namenjen za lansiranje, pre svega, u civilne svrhe.

„Zbog toga ne samo da smatramo da tamo možemo da radimo zajedno sa stranim partnerima, već smo zainteresovani za to i obavezno ćemo ih uključivati u tu saradnju“, dodao je Putin.

On je napomenuo da već postoji zajednički svemirski projekat sa Indijom, a Rusija takođe aktivno radi na tim programima sa Kinom i postoji dobra saradnja sa Evropskom svemirskom agencijom.

„Već smo izvodili nekoliko lansiranja u interesu stranih partnera, među kojima su i Sjedinjene Američke Države. Planirano je da se ova lansiranja u velikoj meri prenesu na kosmodrom ’Vostočni‘. Stoga ne vidim nikakav pravac koji bi mogao biti zatvoren za naše inostrane partnere. Naprotiv, zainteresovani smo da ih privučemo svuda, pa i u ’Zvezdu‘“, objasnio je Putin.

Naučno-istraživačko preduzeće „Zvezda“ razvija sisteme za održavanje života za letove na velikim visinama i u svemirskim istraživanjima, opremu za spašavanje u vanrednim situacijama i sisteme za dopunu goriva aviona tokom leta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala