Moskva poziva da se izgradi sistem bezbednosti u Istočnoj Aziji

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se zalaže za uspostavljanje i unapređivanje međukorejskog dijaloga i izgradnju sistema bezbednosti u Istočnoj Aziji, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Georgij Zinovjev.

„Rusija se dosledno zalaže za uspostavljanje i unapređivanje međukorejskog dijaloga, za kompleksno rešavanje problema Korejskog poluostrva, uključujući nuklearni problem. Jedini mogući način za to jesu političko-diplomatska sredstva, dijalog svih zainteresovanih država, uz poštovanje njihovih legitimnih interesa. Konačni cilj tog procesa je izgradnja čvrstog sistema bezbednosti u Istočnoj Aziji, pretvaranje tog regiona u zonu mira i stabilnosti“, rekao je Zinovjev tokom prijema u Ambasadi Severne Koreje, posvećenom 71. godišnjici osnivanja republike.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik SAD Donald Tramp su se 30. juna sastali u demilitarizovanoj zoni između Severne i Južne Koreje. To je bio njihov treći susret, na kojem su se dogovorili da uspostave radne kontakte u vezi s denuklearizacijom Korejskog poluostrva. Pregovori su u zastoju zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, kao i zbog raketnih proba Severne Koreje.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i niz pojedinačnih zemalja uveli su sankcije Severnoj Koreji zbog razvijanja nuklearnog i raketnog programa. Od 2018. godine Severna Koreja je krenula da razvija ekonomiju i diplomatiju, obustavila probe nuklearnog naoružanja i ispitivanja raketa, ali joj sankcije nisu ukinute. To parališe spoljne ekonomske veze Severne Koreje i međukorejske projekte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala