Milo protiv ćirilice: Vlast, krijući od građana, promenila natpise na Moskovskom mostu (video)

© Foto : Prava Crna GoraIzmenjeni ćirilični natpisi na Moskovskom mostu u Crnoj Gori
Izmenjeni ćirilični natpisi na Moskovskom mostu u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Partija Prava Crna Gora obavestila je javnost da je vlast sa Moskovskog mosta u Podgorici uklonila ćirilične table, i to pod plaštom priče da su vandali neke od tabli devastirali još početkom ove godine. Postavljene su nove latinične table, što do danas niko nije primetio, niti su nadležni obrazložili ovu odluku, niti obavestili javnost.

Tim povodom oglasio se predsednik partije Prava Crna Gora Marko Milačić:

„Dokle ide uništavanje našeg identiteta, našeg bića, ali i našeg pisma, kao jedne od osnovnih odrednica našeg naroda, kada se ovako perfidno i podmuklo, računajući da niko neće primijetiti (a primijetili smo), mijenjaju ćirilični natpisi sa ovog mosta preko noći i prebacuju u latinične.

Prava Crna Gora postavlja pitanje nadležnima u Glavnom gradu, ali i na republičkom nivou — zbog čega je ovo urađeno, iza leđa građana, ko je donio odluku da se na Moskovskom mostu, čija je čelična konstrukcija poklon iz Rusije, postave nove table sa latiničnim natpisima, te da li je ova odluka plod domaće „pameti“, ili pritisaka spolja?

Dokle ide politička patologija zvanične Crne Gore, pa i njena anti-ćirilična politika, idealno se vidi na ovom primjeru: bogatstvo naše kulture, naše pismo, ćirilica, toliko smeta zvaničnom Montenegru, da pribjegavaju i ovakvim metodama, preko noći, tajno i volšebno, perfidno i pokvareno, bez ikakvog obavještenja, skidaju ćirilicu, postavljajući latinicu u centru glavnog grada.

Nakon svega ovoga, Prava Crna Gora osnovano sumnja i u informaciju da su vandali devastirali table na mostu početkom godine, te zbog svega navedenog sumnjamo da je ta zvanična verzija samo strategija kako bi to bio povod za renoviranje, a u suštini uklanjanje ćirilice.

Konačno, pozivamo nadležne da se ne igraju sa građanima Podgorice i Crne Gore, već da pod hitno vrate spomenute table u prvobitno stanje“, zaključio je Milačić.

Prava Crna Gora podseća da je jedan od najljepših pješačkih mostova u Podgorici, Moskovski most, sagrađen 2009. godine, a samo ime je dobio zahvaljujući donaciji Ruske Federacije glavnom gradu, i to u vidu čelične konstrukcije mosta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala