Događaji u Varšavi sprovedeni po planu NATO-a

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iza odluke Poljske da ne pozove Rusiju na obeležavanje početka Drugog svetskog rata u Varšavi stoji NATO i njegova informativna kampanja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Tamo se dešavala klasična kampanja, u to sam apsolutno sigurna, jer imam relevantne podatke, sve ovo je sprovedeno prema unapred razvijenom planu i programu u okviru NATO-a. Sve ovo je informativna kampanja, koja je imala apsolutno ružno i vrlo opasno odražavanje u Varšavi“, istakla je Zaharova, govoreći na sednici u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Ona je događaje u Varšavi nazvala „ogromnim fejkom, koji prelazi sve granice dozvoljenog“.

„Događaji u Varšavi, koji je su bili najavljeni kao posvećeni početku Drugog svetskog rata, pretvorili su se u klasičnu kampanju revidiranja istorije i dezinformaciju. A mediji, u opštem kontekstu, nisu sa tim u vezi mogli ništa da učine“, objasnila je Zaharova.

U Varšavi su 1. septembra održani glavni događaji u znak sećanja na 80. godišnjicu početka Drugog svetskog rata. Poljska na ove događaje nije pozvala delegaciju Rusije, ali je pozvala svoje aktuelne NATO i EU saveznike, uključujući i Nemačku, kao i zemlje Istočnog partnerstva. Na događaje u Varšavi nisu pozvani ni predstavnici Srbije.

Prema zvaničnoj verziji — Rusija nije bila pozvana, jer ne pripada nijednoj od ovih organizacija. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da se svi memorijalni događaji u svakoj zemlji na svetu posvećeni godišnjici Drugog svetskog rata ne mogu smatrati potpunim bez učešća Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala