Amerika aktivira i „vojsku“ koju ne priznaje, kada je cilj — pritisak na Srbe

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVojska Kosova
Vojska Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO i njegove vodeće zemlje će učiniti sve da legalizuju „vojsku Kosova“, čemu, između ostalog, služe i vojne vežbe „Združena reakcija 2019“, koje će u oktobru biti održane u Albaniji.

Sjedinjene države i Albanija pokušavaju da na mala vrata proguraju „vojsku“ privremenih institucija Kosova u NATO, i to tako što će im omogućiti učešće u vežbi, koja će biti održana između 21. i 24. oktobra u Albaniji, piše beogradski dnevnik „Novosti“.

Vežba „Združena reakcija 2019“ biće održana u okviru A-5 inicijative, odnosno „Američko-jadranske povelje“, čije su članice, pored SAD i Albanije, još i Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija, dok Srbija ima status posmatrača.

„U nastojanju da se osnaži (samoproglašena) kosovska nezavisnost i da se kosovske bezbednosne snage transformišu u pravu vojsku, a da se Prištini obezbedi monopol sile na KiM, Amerikanci sada nastoje da u A-5, kao predvorje NATO, na mala vrata uguraju i (kvazidržavu) Kosovo“, pišu „Novosti“.

„Sve što se događa u pogledu učešća ’vojske‘ privremenih institucija Kosova u regionalnim inicijativama nije neočekivano“, kaže general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, Mitar Kovač.

Zapad legalizuje „vojsku Kosova“

„Lažnu državu Kosovo stvorile su vodeće zemlje Zapada i čine sve da je afirmišu kao državu, pa do priznavanja u UN i uvlačenja u NATO neće činiti ništa da relaksiraju položaj Srbije“, kaže on.

„Naprotiv, činiće sve da Srbiju pritisnu i u njoj nađu sagovornika koji će prihvatiti takozvanu realnost i obavezujući sporazum u narednoj godini, čime bi se i formalno priznala (samoproglašena) nezavisnost Kosova. Legalizacija ’kosovske vojske‘ je nešto na čemu će NATO raditi u budućnosti, iako su ispoljavali izvesnu ljutnju zbog toga što su privremene institucije Kosova proklamovale ’vojsku‘ pre vremena i mimo njihove saglasnosti. Mi odlično znamo da je NATO, a posebno vodeće zemlje — Amerika, Britanija i Nemačka, uložio puno finansijskih sredstava i napora u procesu obuke i opremanja i da to čini i danas, kako bi ’vojsku Kosova‘ učinio kredibilnom“, kaže Kovač.

„Srbija bi, makar i formalno, trebalo da naglasi svoje neslaganje sa afirmacijom ’vojske Kosova‘“, kaže Kovač.

„Mislim da bi Srbija konačno trebalo da bude dosledna svojim nacionalnim interesima, koji su zacrtani u Ustavu i najvišim strateškim dokumentima i zakonima, posebno u Zakonu o odbrani, i da u svim organizacijama koje narušavaju teritorijalni integritet Srbije suspenduje svoje članstvo i da istupi iz takvih organizacija. Nije dopustivo da na takve pojave gledamo ravnodušno, ili bez reakcije“, ocenjuje Kovač.

Bosna u nebranom grožđu

Učesnicima vežbe „Združena reakcija 2019“ je na završnoj konferenciji u julu, bez ikakvih prethodnih konsultacija i nagoveštaja, dat na potpis tehnički sporazum o učešću predstavnika „kosovskih bezbednosnih snaga“, pišu „Novosti“.

U nebranom grožđu našla se delegacija BiH, jer ova država ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, te su predstavnici Združenog štaba Oružanih snaga BiH tražili od svog Ministarstva odbrane uputstvo i smernice kako treba da reaguju.

Činjenica da Savet ministara BiH još nije formiran i da ministarka odbrane Marina Pendeš svoju funkciju obavlja u tehničkom mandatu, dodatno komplikuje situaciju, tako da bi moglo da se dogodi da tumačenje zvaničnih dokumenata na sebe preuzme Združeni štab. Ne treba zanemariti ni pritiske SAD da BiH pristane na održavanje vežbi, zajedno sa vojskom lažne države, pišu „Novosti“.

„U trenutnom stanju u kome se nalazi Savet ministara BiH nema kapaciteta, niti je opšta politička situacija naklonjena tome da bi BiH mogla da artikuliše srpske interese“, smatra Kovač.

„U krajnjem slučaju, mi ne možemo ni očekivati da neko može pozitivno da deluje i utiče na taj proces i iskaže neslaganje sa instrukcijama koje su dale vodeće zemlje Zapada povodom učešća takozvane ’vojske Kosova‘ na ovim vežbama“, kaže Kovač.

Dok je Vojska Republike Srpske integrisana u Oružane snage BiH, dotle na prostoru Kosova i Metohije zemlje Zapada stvaraju novu „vojsku“, suprotno svim međunarodnim dokumentima. Dva suprotna aršina primenjuju se na rastojanju manjem od trista kilometara, što je, prema Kovačevim rečima, nepobitan argument da su zapadne sile pristrasne i da čine sve da na dva suprotna načina suzbiju srpske nacionalne interese.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala