Dan 4: Umalo senzacija Turske protiv SAD, Brazil slomio Grčku, Nemci bez druge faze (video)

© Foto : fiba.basketballDetalj sa utakmice Crna Gora - Novi Zeland
Detalj sa utakmice Crna Gora - Novi Zeland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najuzbudljiviji dan u dosadašnjem delu SP u Kini je za nama. Turska je ispustila pobedu nad SAD, fantastični Brazil je dobio Janisa i drugove sa pola koša razlike, Litvanija je „preskočila“ i Kanadu. Sledi kraći preglad svih utakmica.

Na Mundobasketu su 3. septembra igrane utakmice drugog kola u grupama E, F, G i H:

Grupa E (Šangaj):

Japan 76 – 89 Češka

Češka je u drugom kolu grupe E savladala Japan i tako došla do svoje prve istorijske pobede na svetskim šampionatima.

Posle opipavanja snaga i izjednačene igre u prvoj četvrtini, Češka je u drugoj stekla prednost koju nije ispustila do kraja meča. Iako je šut iz igre nešto bolje služio Japance, skupo ih je koštala izuzetno slaba realizacija sa linije slobodnih bacanja (8/18). Protivnicima su dozvolili i da se rastrče, pa je Češka postigla 16 poena iz brzih kontri.

Češku je u pobedi predvodio nekadašnji košarkaš Crvene zvezde Blejk Šilb, sa 22 poena, koliko je ubacio i Jaromir Bohačik. Dvocifren je bio još i Tomaš Satoranski, koji je upisao i 6 skokova i 7 asistencija.

U ekipi Japana je, očekivano, najbolji igrač bio Rui Hačimura, sa 21 poenom, šest skokova i 4 asistencije, a sledili su ga Juta Vatanabe sa 15 poena, Nik Fazekas sa 12 i Makoto Heiđima sa 10 poena.

SAD 93 – 92 Turska

Izuzetno zanimljiv meč sa velikim brojem preokreta i gotovo konstantnom rezultatskom klackalicom, koji je otišao u produžetak, odigrale su Sjedinjene Američke Države i Turska u Šangaju.

Turci su imali mogućnost da do pobede dođu i u regularnom delu, imali vođstvo od dva poena i dobrom odbranom primorali Amerikance na neorganizovan napad, ali je Osman napravio faul u poslednjoj sekundi pri šutu Tejtuma za tri poena. Sa dva pogođena bacanja, Tejtum je SAD odveo u produžetak.

Ništa manje dramatično nije bilo ni na kraju dodatnih 5 minuta – Turci su imali prednost, ali su je prokockali promašivši 4 slobodna bacanja u završnici.

Najefikasniji igrač „drim tima“ bio je Kris Midlton sa 15 poena, a pratio ga je Kemba Voker sa 14. Dabl-dabl učinak imao je Džejson Tejtum (11 poena i 11 skokova), koji se povredio u poslednjim sekundama utakmice.

U redovima Turske istakli su se Iljasova sa 23, Mahmatoglu sa 18 i Osman sa 15 poena.

Grupa F (Nanđing):

Crna Gora 83 – 93 Novi Zeland

Porazom od Novog Zelanda, košarkaši Crne Gore izgubili su svaku šansu za plasman u drugi krug Svetskog prvenstva u Kini.

Iako su „visoki crni“ na pauzu otišli sa prednošću od 9 poena, „đetići“ nisu bili spremni da se predaju, pa su uspeli da stignu, a u jednom trenutku i prestignu protivnika. Međutim, sa tri vezane trojke u 4/4, Smit Milner i Vebster su uspeli da utakmicu prelome u svoju korist.

Razigrani Kori Vebster je predvodio tim Novog Zelanda do pobede sa 25 poena, 6 skokova i 7 asistencija, a sjajno ga je pratio i Ajzak Fotu sa 20 poena i 7 skokova.

U crnogorskoj selekciji najbolji je bio Nikola Ivanović sa 18, Nikola Vučević je postigao 15, a po 13 poena dali su Bojan Dubljević i Petar Popović.

Brazil 79 – 78 Grčka

Tesnom pobedom nad Grčkom, koju je malo ko očekivao, izabranici Ace Petrovića obezbedili su svoje mesto u drugoj rundi takmičenja.

Grci su prokockali čak 17 poena prednosti, koliko su imali dva minuta pre kraja prvog poluvremena, a za koju su zaslužni bili pre svega Slukas i Kalates. Imali su veliki problem sa izgubljenim loptama (16) i slab učinak iz reketa (28 poena naspram 46 Brazila).

Veliki problem za grčku ekipu donela je i slaba partija najveće zvezde tima i najkorisnijeg igrača NBA lige Janisa Adetokumba, koji je za celo prvo poluvreme uspeo da postigne samo jedan koš iz igre.

Selektor Brazila Aca Petrović pripremio je sjajnu odbranu za „ludog Grka“, kog je čuvao veteran Aleks Garsija.

Najefikasniji Brazilac bio je Anderson Varežao sa 22 poena i 10 skokova, a pratili su sa Sousa sa 15 i Barbosa i Garsija sa po 13 poena.

U ekipi Grčke najviše poena je postigao Printezis – 20, a dvocifreni su bili još i Kalates sa 16 poena, 7 skokova i 4 asistencije i Adetokumbo sa 13 poena. Slukas je imao 9 poena ali i 11 asistencija.

Grupa G (Šendžen):

Nemačka 68 – 70 Dominikanska Republika

Pobeda Dominikanske Republike nad Nemačkom bila je prvo veliko iznenađenje ovog Mundobasketa. Sa dva poraza na startu prvenstva, i poraza Jordana od Francuske „panceri“ su eliminisani iz druge faze takmičenja.

Dominikana je izdržala silovit nalet Nemačke u finišu utakmice, ali je sa promašenim šutom Bartela za tri poena i pobedu uspela da stigne do svog drugog trijumfa na Svetskom prvenstvu u Kini, koji joj je kolo pre kraja prve faze takmičenja obezbedio mesto u 16 najboljih.

Nemce je koštao izuzetno loš procenat šuta za tri poena – postigli su tri trojke iz 19 pokušaja.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Viktor Liz sa 17 poena, 5 skokova i 4 asistencije, a pratio ga je Vargas sa 16 poena i pet skokova. Dvocifren u timu Dominikanske Republike bio je još i Roberts sa 10 poena, dok je Solano upisao 8 poena i 11 asistencija.

U ekipi „pancera“ najviše poena je postigao Deniš Šreder – 20, uz 3 skoka i 7 asistencija, a dvocifreni su bili i Danijel Tais sa 12 i Maodo Lo sa 10 poena.

Jordan 64 – 103 Francuska

Pobedom nad Jordanom, „trikolori“ su overili kartu za drugi krug takmičenja.

Francuska je „pregazila“ Jordan pre svega sjajnim učinkom van linije 6,75 (12/19), kao i realizacijom napada posle izgubljenih lopti protivnika – „galski petlovi“ su prikupili 34 poena na taj način, dok su uh Jordanu dopustili samo 5.

„Trikolori“ su i lepo rasporedili poene, budući da je pet igrača Francuske imalo dvocifreni učinak. Najefikasniji je bio Nando de Kolo sa 19 poena i 8 asistencija, Rudi Gober je dodao 16, uz 13 skokova i dve blokade, Evan Furnije je postigao 13 poena, Ntilkina 12, uz 5 skokova, 5 asistencija i tri ukradene lopte, a Mbaje je upisao 11 poena.

U timu Jordana najbolji igrač je bio Dar Taker sa 20 poena, a dvocifren je bio još samo Zaid Abas sa 12.

Grupa H (Dunguan):

Australija 81 – 68 Senegal

Pobedom nad Senegalom Australija je obezbedila plasman u drugi krug takmičenja, najviše zahvaljujući Džou Inglsu, kome je jedna asistencija nedostajala da se upiše u istoriju kao prvi igrač sa tripl-dabl učinkom na utakmici svetskog šampionata.

Senegal je pokazao drugačije lice u odnosu na ekipu koju je Litvanija demolirala pre samo dva dana, ali snažnija igra nije bila dovoljna za pobedu nad Australijom, koja je sjajno kombinovala, zabeleživši čak 28 asistencija.

Najbolji igrač na parketu bio je Džo Ingls, sa 17 poena, 10 skokova i 9 asistencija, uz dve blokade. Pored njega, u timu „kengura“ istakli su se Peti Mils sa 22 poena, Aron Bejns sa 12, kao i Delavedova, koji je upisao 6 poena, ali i 8 skokova i 7 asistencija.

U afričkoj ekipi najefikasniji je bio Dalmeida sa 14 poena, Ndur i Ndoje su dodali po 13, dok je dvocifren bio i Muhamed Faje sa 12 postignutih poena.

Litvanija 92 – 69 Kanada

Litvanija je pobedom nad Kanadom razrešila situaciju u „grupi smrti“ kolo pre kraja, priključivši se Australiji kao siguran putnik u drugu rundu.

Baltička ekipa je nadskakala severnoameričku (46-27), postigavši 23 poena iz drugog napada, posle 19 ofanzivnih skokova. Dominirali su Litvanci u reketu, iz kog su postigli čak 52 poena.

Svih 12 igrača Litvanije „osetilo“ je parket protiv Kanade, a njih 11 se upisalo u strelce. Najbolji je bio Edgaras Ulanovas sa 15 poena, a pratili su ga Vanačijunas sa 13 poena i 8 skokova, i Lekavičijus i Kalneitis sa po 11, dok je Sabonis ubacio 10, uz 8 skokova i 4 asistencije.

U ekipi Kanade najbolju partiju je imao Kajl Vilčer sa 24 poena, a dvocifreni su bili još i Kori Džozef sa 15 i Kem Birč sa 12 poena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala