Ruska nafta za Indiju može poteći i Severnim morskim putem i naftovodom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi u poseti brodogradilištu u Vladivostoku
Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi u poseti brodogradilištu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Indija proučavaju mogućnost isporuka ruske nafte preko Severnog morskog puta i cevovoda, navodi se u zajedničkom saopštenju, koje je objavljeno nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendra Modija u Vladivostoku.

„Strane nameravaju da uspostave saradnju u sferi geološkog istraživanja i zajedničke eksploatacije naftnih i gasnih naftnih polja na teritoriji Rusije i Indije, uključujući i projekte u priobalnom području. Nastaviće da se radi na modernizaciji puteva za isporuke energetskih resursa iz Rusije u Indiju, na osnovu dugoročnih sporazuma o uvozu ruske sirove nafte, uz moguće korišćenje Severnog morskog puta i sistema cevovoda“, navodi se u saopštenju.

Dve države su naglasile perspektive povećanja kompanije „Najara enerdži limited“ i kapaciteta Zavoda za preradu nafte „Vadinar“.

Osim toga, Rusija i Indija će nastaviti i rad na korišćenju nacionalnih valuta u uzajamnim transakcijama.

Vladimir Putin i Narendra Modi pozivaju i na reformu SB UN, koja bi odražavala savremenu globalnu realnost, kako bi ovaj organ bio efikasniji u rešavanju pitanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Tokom današnjeg susreta na marginama Istočnog ekonomskog foruma Putin je odlikovao Modija ordenom Andreja Prvozvanog. On ga je i pozvao na narednu, jubilarnu 75. godišnjicu Dana pobede 9. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala