Oprečne izjave Francuske i Irana: Ko traži, a ko nudi 15 milijardi dolara

CC0 / Pixabay / Kula Azadi u Teheranu
Kula Azadi u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za povratak Nuklearnom sporazumu Evropa treba ili da kupuje naftu od Teherana, ili da mu odobri kredit od 15 milijardi dolara do kraja godine, izjavio je Abas Arakči, zamenik šefa diplomatije Irana. Međutim, mediji prenose i izjavu francuskog ministra Žan-Iv Le Drijana, koji je, navodno, ponudio ovu sumu Teheranu istim povodom.

„Po našem mišljenju, povratak punoj realizaciji Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana zavisi od dobijanja 15 milijardi dolara za četiri meseca. U suprotnom slučaju, proces smanjenja obaveza će biti nastavljen“, rekao je Arakči, a prenosi agencija „Fars“.

Po njegovim rečima — taj kredit bi bio „pretplata za naftu“.

Mediji pišu da je Francuska ponudila Iranu kredit od 15 milijardi dolara, ali ako se vrati potpunom poštovanju Nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine To, međutim, zavisi od toga da li će Vašington blokirati taj dogovor, ocenjuju i zapadni i iranski izvori.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je u Dubaiju da se nastavljaju razgovori o tom kreditnom aranžmanu, čija bi garancija bila iranska nafta, ali da je ključna — saglasnost SAD.

On je dodao i da sve zavisi od američkog predsednika Donalda Trampa, odnosno od njegovog odobrenja, s obzirom da je izveo SAD iz Nuklearnog sporazuma i da je uveo nove sankcije Iranu.

Pre četiri godine, 14. jula 2015. godine, „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran su objavili da su postigli Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sporazum nije preživeo ni tri godine u svom izvornom obliku: u maju 2018. godine Sjedinjene Američke Države najavile su jednostrano povlačenje iz Sporazuma i ponovno uvođenje teških sankcija Iranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala