Na izbornim listama na Kosovu sve više kandidata sa optužnicama

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovske političke partije imaju rok do petka, 6. septembra, da podnesu izborne liste, a prištinska „Koha“ piše da je na tim listama sve više kandidata koji imaju problema sa zakonom.

Nakon upozorenja pojedinih međunarodnih predstavnika i nedavnog upozorenja koje su uputili ambasadori zemalja Kvinte, i Fitim Muljoli, šef Vestminster fondacije za demokratiju na Kosovu, pozvao je političke stranke da na izborne liste ne stavljaju osobe protiv kojih su podignute optužnice ili koje su na bilo koji način povezane sa kriminalom.

Muljoli je to rekao na tribini na temu „Šta kandidati političkih partija nude građanima na izborima 2019. godine“, održanoj u organizaciji Vestminster fondacije i Kosovskog instituta pravde.

Povećanje broja kandidata koji su imali problem sa zakonom poslednjih godina primetio je i Betim Musliju iz IKD.

On kaže da se taj trend povećava od izbora 2010, kao i da su nakon izbora 2017. godine poslanici postali brojni kandidati protiv koji su podignute optužnice ili koji su povezani sa kriminalom.

„Degradacija se nastavlja u izvršnoj vlasti gde su na pozicijama ministara i njihovih zamenika ljudi koji su imali optužnice i presude“, rekao je Musliju.

On je istakao da pravosudni sistem na tu pojavu ne reaguje, a građani glasaju na osnovu svojih ubeđenja.

Političke stranke na Kosovu i Metohiji ne isključuju mogućnost uključivanja osoba sa optužnicama na izborne liste ni uoči predstojećih vanrednih izbora, 6. oktobra.

U svojim nastupima, navodi se, političke stranke tvrde da su njihovi prioriteti borba protiv korupcije, nepotizma i organizovanog kriminala, ali se to ne održava na njihove predloge kandidata za poslanike.

„Kosova pres“ izveštava da tri političke stranke DPK, DSK i ABK ne sprečavaju uključivanje na izborne liste i lica sa optužnicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala