Lavrov: Sporazum o strateškom naoružanju ne pokriva hipersonično oružje

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete „Kinžal“
Lansiranje hipersonične rakete „Kinžal“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington za sada nije sasvim jasno odgovorio na predloge Moskve o proširivanju Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog naoružanja, pri čemu Sjedinjene Američke Države prigovaraju Rusiji za hipersonično oružje, iako tekst sporazuma ne obuhvata taj razvoj, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Više puta smo javno pozivali Sjedinjene Američke Države da započnu rad na produženju tog sporazuma na pet godina, kao što je predviđeno tekstom dokumenta. Reakcija SAD nije baš razumljiva“, rekao je Lavrov u intervjuu za „Izvestija“.

„Čas govore da produženje tog sporazuma nije previše verovatno, čas izjavljuju da je to nemoguće učiniti, s obzirom na novo naoružanje, pre svega hipersonično, koje je (predsednik Rusije) Vladimir Putin predstavio u prošlogodišnjem obraćanju Saveznoj skupštini, iako oni koji znaju tekst tog sporazuma shvataju da on ne pokriva to oružje“, naglasio je ruski ministar.

On je dodao da „ukoliko su Sjedinjene Američke Države zainteresovane“ da razgovaraju o aspektima strateške stabilnosti i kontrole naoružanja koji izlaze van okvira Sporazuma, onda je „odavno trebalo da pristanu na pozive koje smo mnogo puta slali“ i obnove dijalog na stalnoj i redovnoj osnovi o strateškoj stabilnosti u svim aspektima, i ofanzivnim, i defanzivnim.

„Ovo je veoma važan balans koji se ogleda u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja i koji je bio izložen vrlo ozbiljnom riziku nakon povlačenja SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani. Drugim rečima, možemo da razgovaramo o čemu god želite, zato i postoji dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi se pokretala bilo kakva pitanja koja predstavljaju pretnju za samu stratešku stabilnost, za čiju situaciju u svetu su prvenstveno odgovorne Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija“, zaključio je Lavrov.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji je potpisan 2010. godine, i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine, a za sada američka administracija nije objavila da li Vašington želi da ga produži.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio da Sporazum o strateškom naoružanju verovatno neće biti produžen, jer ima nedostataka. Sa svoje strane, Rusija je više puta izjavljivala da je spremna da o tome razgovara. Američki predsednik Donald Tramp rekao je da ima želju da razvije novi trilateralni nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Pekingu je, međutim, tu ideju odbacio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala