Kijev predložio povratak Rusije u rad Centra za kontrolu u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVozila specijalne posmatračke misije OEBS-a i Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na jugu DNR
Vozila specijalne posmatračke misije OEBS-a i Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre na jugu DNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici Kijeva su na sastanku Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu u Minsku predložili da se Rusija vrati u Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, izjavila je Darja Olifer, portparolka predstavnika Ukrajine na razgovorima, bivšeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

„U okviru zasedanja trilateralne Kontakt-grupe ukrajinska strana postavila je pitanje povratka ruske strane u Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju strana. Preporučljivo je da se obnovi taj bilateralni rusko-ukrajinski mehanizam kontrole i praćenja prekida vatre“, napisala je Olifer na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, to pitanje je pokrenuto zbog povećanja broja narušavanja prekida vatre od strane ustanika u poslednje dve nedelje.

Sredinom decembra 2017. godine Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ruska strana obustavlja rad u okviru Centra za kontrolu i koordinaciju strana. Ministarstvo je podsetilo da se Centar suočio sa ozbiljnim poteškoćama zbog stava ukrajinskih vlasti. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov tada je izjavio da će Kremlj dozvoliti povratak ruskih oficira u Centar ukoliko Kijev zaustavi provokacije protiv njih i stvori im uslove za rad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala