„Fajnenšel tajms“: Rekordne investicije u Srbiji

© AP Photo / Michael ProbstFajnenšel tajms
Fajnenšel tajms - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ugledni britanski časopis „Fajnenšel tajms“ u najnovijem broju je objavio da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija, nego ekonomije njene veličine. Kao uzroke navodi pametnu podsticajnu i poresku politiku, povoljne trgovinske ugovore sa Istokom i sa Zapadom, kao i ekonomske reforme.

U tekstu se navodi da je u Srbiju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija.

Članak počinje statistikama analitičkog tima „Fajnenšel tajmsa“, koji prati strana tržišta. Njihovi podaci kažu da je Srbija prošle godine privukla nezapamćen iznos stranih direktnih investicija od čak 5,8 milijardi dolara.

One su došle kroz čak 107 projekata, dok je prethodnih godina prosek bio 69 projekata godišnje. To znači da je Srbija privukla više stranih investicija po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svetu.

List zatim navodi izjavu premijerke Ane Brnabić, koja je za Tanjug rekla da ti podaci svedoče o tome da su se isplatile reforme koje su sprovedene u prethodnih pet godina.

List analizira investicije i kaže da su one posledice pametnih podsticaja stranim investitorima, kao što su subvencije od sedam hiljada evra po radnom mestu i poreske olakšice.

Ono što je još bolje je struktura investicija. Većina je u proizvodni sektor privrede. Pedeset četiri odsto investicija je u automobilskoj, prehrambenoj, duvanskoj i tekstilnoj industriji, i u izgradnji nekretnina.

U segmentu proizvodnje posebno su zanimljive investicije iz Kine. Od 2005. do 2014. godine čak 74 odsto stranih investicija u Srbiji je dolazilo iz Evrope. Sada se to promenilo, i od 2015. godine kineske investicije rastu eksponencijalno.

Iako to zabrinjava neke zapadne zemlje, piše „Fajnenšel tajms“ — Srbiji su te investicije donele velike projekte.

Kruna tih investicija je kupovina smederevske železare, kojom sada upravlja „Hestil“ iz kineske provincije Hbej.

Ipak, činjenicu da ne investiraju samo Kinezi, „Fajnenšel tajms“ ilustruje primerom kompanije „Džonson Elektrik“, koja je nedavno otvorila svoj najveći evropski pogon baš u Srbiji. U njega je uložila više od 100 miliona evra. Praviće električna i hibridna vozila i zaposliti više od hiljadu radnika. Ta visokotehnološka investicija ukazuje na još jedan pozitivan i dalekovid trend u Srbiji.

Srbija se poslednjih godina sve više trudi da privuče investicije u visokotehnološke grane industrije. Na taj način ona štiti svoju privredu od zatvaranja radnih mesta, trenda koji sa sobom donosi automatizacija nove tehnološke revolucije, kada niže kvalifikovana radna snaga više nije potrebna.

Zato Vlada Srbije radi na tome da njena privreda ostvari kontakte sa vodećim kompanijama i školama za visoku tehnologiju, kako bi podigla nivo tehnološke pismenosti svoje radne snage, zaključuje „Fajnenšel tajms“.

Sredinom avgusta je britanski časopis objavio da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala