Dejan Lučić: Soroš lansirao izraz „teoretičari zavere“, jer jedino oni caru kažu da je go (video)

© AP Photo / Ronald ZakDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Pratite nas
O aktuelnim teorijama zavere razgovarali smo sa piscem Dejanom Lučićem, autorom nekoliko knjiga u kojima se bavi najpopularnijim teorijama zavere današnjice.

Teorije zavere postale su uobičajene u masovnim medijima i pojavljuju se kao kulturološki fenomen na kraju 20. i početku 21. veka.

Sam termin ima pežorativnu konotaciju, ukazujući na to da je pribegavanje zaveri zasnovano na predrasudama, ili nedostatku dokaza. Dokazi protiv zavere, isto kao i odsustvo dokaza u korist zavere, tumače se kao dokazi njene istinitosti, tako da zavera postaje više stvar verovanja nego dokazivanja.

Međutim, da li je sa druge strane i sam pojam teorije zavere deo konspirativne ideje zamagljivanja stvarnosti, ne bi li se unapred obesmislile i obezvredile teze koje se iznose.

Teorija zavere, ili zavera protiv istine

Da li je sam pojam „teorija zavere“ deo šire zavere protiv istine?

— Termin „teorija zavere“ izmislio je profesor bečkog fakulteta Jevrejin Karl Poper, koji je tvorac teorije otvorenog društva, čiji je najbolji učenik Džordž Soroš, kom je pravo prezime Švarc. Švarc, odnosno Soroš, sprovodnik je te zavere, a svi oni koji govore o toj zaveri, kao čičak dobiju etiketu — teoretičar zavere. Ali mogućnost takozvanog teoretičara zavere da govori istinu mnogo je veća, jer teoretičar zavere ima funkciju kao glupi avgust na dvoru u srednjem veku i on jedini caru može da kaže istinu, a da mu ne odseku glavu.

Da li šume gore zbog kontroverzne 5 G mreže

Ovih dana javnost je zaokupljena požarima u Amazoniji. Dok ekolozi tvrde da su ih izazvali stočari i drvoseče, ohrabreni politikom brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da prokrče i iskoriste svoju zemlju, sve su glasnije teze da je ova ekološka katastrofa posledica ozbiljnije zavere, motivisane krupnijim ekonomskim razlozima. Tvrdite da šume smetaju svetskim moćnicima i da je sa požarima ogromnih razmera povezana 5 G mreža?

— Jedan od razloga je ubijanje Indijanaca — genocid prema Indijancima se nastavlja sa osvajanjem Severne i Južne Amerike. Drugi razlog je neophodnost čišćenja šuma, kako bi se instalirala 5 G mreža. Posledice uvođenja 5 G mreže su potpuno neispitane, ne zna se kakav uticaj mogu da ostvare na ljudsko zdravlje — od mogućnosti kontrole uma, pa sve do izazivanja teških bolesti. I zato ne treba pristajati na uvođenje tih noviteta, sve dok se ne pokaže njeno dejstvo na onima koji pristaju da budu zamorčići.

Kako se manipuliše javnim mnjenjem

Da li takozvana „duboka država“ deluje samo iz Amerike?

— Ne. Svaka zemlja ima svoju duboku državu. Nismo svesni da je i u Jugoslaviji postojala „duboka država“, koja je bila bazirana na uticaju engleske obaveštajne službe, i to ne samo državne, nego i privatnih obaveštajnih službi, od kraljičine do vlasnika krupnog kapitala.

Da li je manipulacija javnim mnjenjem stalno prisutna?

— Apsolutno. Obmana je, pre svega, da na Zapadu postoji demokratija i da su mediji slobodni. Mediji nikada nisu bili slobodni, uvek su u igri interesi krupnog kapitala. Širokim narodnim masama se manipuliše proturanjem namenskih teza i antiteza, između kojih ne ostaje puno prostora za slobodno razmišljanje.

Kako se uništava hrišćanstvo

Da li je jedan od ciljeva tajnih centara moći — uništavanje hrišćanstva?

— Naravno. Taj proces je započeo još od razapinjanja Isusa Hrista i neprijatelj je stalno isti. Glavna metodologija je uništavanje hrišćanskog morala.

U poslednje vreme širom sveta uništeno je mnogo hrišćanskih crkava. O tome se u javnosti ne govori mnogo, izuzev, naravno, o požaru u čuvenoj katedrali Notr Dam.

— Pre požara u Notr Damu, koji je podmetnut, podmetnut je i požar u Crkvi Svete Sulpicije, koja je sazidana u 18. veku. U Kanadi je uništeno stotine crkava... Crkve se ruše pod obrazloženjem da je nerentabilno njihovo renoviranje, a iza svega toga opet stoji takozvana „duboka država“, oni koji ratuju protiv hrišćanstva u ime demokratije.

Tvrdite da je požar u Notr Damu podmetnut?

— Samo pratite trag novca. Odmah posle požara u katedrali, koji je uništio pre svega krov, a sve svetinje su sklonjene na vreme, doneta je odluka da se napravi jedan, da kažemo, turistički centar, kockasta staklena građevina, preko koje ćete moći da idete i da gledate na dno crkve Notr Dam. To je mesto koje obilaze svi turisti koji dolaze u Pariz i može da se zaradi ogroman novac. Familije Anro i Pino, koje su najbogatije u Francuskoj, dale su po 100-200 miliona, oslobođenih od poreza. Tako da će im te njihove investicije i vlasništvo nad staklenom kockom nad crkvom Notr Dam donositi profit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala