Dan 5: Srbija pobednik dana, „gaučosi“ ispred Rusa, Španija jedva s Iranom, Kina eliminisana (video)

© Foto : fiba.basketballKlupa Srbije na utakmici sa Italijom
Klupa Srbije na utakmici sa Italijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika i bitna pobede Srbije nad Italijom, težak meča Španije protiv Irana, slavlje Argentine nad Rusima, i definitivni rasplet u grupama A i C obeležili su pet dan SP u Kini. Junak dana je naš Bogdan Bogdanović, a sledi izveštaj sa svih osam utakmica.

Na Mundobasketu su 4. septembra odigrane utakmice poslednjeg kola u grupama A, B, C i D:

Grupa A (Peking):

Obala Slonovače 63 – 80 Poljska

Poljska je i u utakmici protiv Obale Slonovače ostala neporažena i potvrdila prvo mesto u grupi A.

Poljake je do nove pobede predvodio Adam Vačinski sa 16 poena i 6 asistencija, a dvocifreni su bili još Damijan Kulig sa 16 poena, 7 skokova i dve ukradene lopte, kao i junak pobede nad Kinom Mateuš Pontika (12 poena), koji je i u ovoj utakmici odigrao značajnu rolu.

Naime, u trenucima kada su krajem treće četvrtine „slonovi“ pritisli i stigli na samo dva poena zaostatka, Pontika je pogodio trojku i zaustavio nalet Afrikanaca. Nakon toga, pobeda Poljske se više nije dovodila u pitanje.

U ekipi Obale Slonovače, najbolji igrač bio je Čarls Abuo sa 23 poena, a Deon Tompson je dodao 18 poena. Obojica su imali po 6 skokova i dve asistencije.

Venecuela 72 – 59 Kina

Reprezentacija Venecuele savladala je favorizovanog domaćina u Pekingu rezultatom 72:59 u utakmici koja je direktno odlučivala drugog „putnika“ među 16 najboljih iz grupe A.

Kao i na prethodnoj utakmici, protiv Obale Slonovače, igrač odluke u timu Venecuele bio je plejmejker Eisler Giljent, sa 15 poena i 8 asistencija.

Venecuela je nadskakala Kinu (49 skokova, od toga 20 ofanzivnih, naspram 28 skokova Kine) i snažnom odbranom uspela je da domaćina zaustavi na samo 59 poena.

Najefikasniji u poraženom timu bio je Fang Šuo sa 13 poena, dok je osovina kineske reprezentacije ― trojac Ji Đianlijan, Guo Ajlun i Džou Ći ― dodala svega 21.

Ovo je prvi put da je Venecuela uspela da prođe grupnu fazu takmičenja na svetskom prvenstvu.

Kinezi očigledno nisu uspeli da se oporave od bolnog poraza od Poljske u produžetku, pa će se njihove ambicije za uspeh na domaćem terenu završiti već u prvom krugu takmičenja.

Grupa B (Vuhan):

Južna Koreja 66 – 108 Nigerija

Južna Koreja osetila je svu silinu ranjenih „tigrova“, koji su ovom pobedom koliko-toliko uspeli da spasu obraz afričkog kontinenta, na kom se kotiraju kao najbolja ekipa.

Dominantna igra u reketu, iz kog su postigli 50 poena (naspram 18 poena Južne Koreje, tačnije njenog najboljeg igrača Rikarda Retlifa), kao i borbenost u skoku i „duža“ klupa doveli su do toga da i se Nigerija priključi društvu „trocifrenih“ reprezentacija na ovom svetskom prvenstvu.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Majkl Erik sa 17 poena i 9 skokova, 16 je dodao Diogu, a poen manje Metu, koji je imao i 9 skokova.

Uz pomenutog Retlifa (koji je u Južnoj Koreji poznat kao Guna Ra) sa 18 poena i 11 skokova, u azijskoj ekipi dvocifren je bio joj samo Senghun Li sa 12 poena i 6 skokova.

Rusija 61 – 69 Argentina

Košarkaši Rusije izgubili su od Argentine u svom poslednjem meču u prvoj grupnoj fazi Svetskog prvenstva u košarci, koje se održava u Kini.

Najefikasniji u timu pobednika bio je Fakundo Kampaco, koji je postigao 21 poen, uz šest skokova, sedam asistencija i tri ukradene lopte.

Pratili su ga sa po 13 poena veteran Luis Skola, koji je imao i osam skokova, i Markos Delija.

Sa ruske strane, Andrej Zubkov je postigao 18 poena, imao sedam skokova i tri asistencije. Pored njega, dvocifren je bio još samo Nikita Kurbanov sa 13 poena.

Grupa C (Gvangdžou):

Portoriko 67 – 64 Tunis

Pobedom nad Tunisom 67:64, Portoriko je razrešio situaciju u grupi C. Uz Španiju, koja se u drugi krug plasirala jedno kolo pre kraja prve faze, Portoriko će u novoformiranoj grupi J igrati sa liderima grupe D — Srbijom i Italijom. Utakmice drugog kruga igraće se u Vuhanu.

Utakmicu, koja je samo pet sekundi do kraja bila izjednačena, dobio je za svoju reprezentaciju Geri Braun, trojkom.

Tunis je u poslednjoj sekundi pokušao da odvede meč u produžetke, ali je Ben Romdane bio neprecizan.

Najbolji u timu Portorika bio je Renaldo Balkman sa 14 poena, 9 skokova i 4 blokade. U ovoj utakmici, koja se igrala na mali broj koševa, dvocifren u pobedničkoj ekipi bio je još samo Uertas, sa 10 poena.

U taboru poražene ekipe najistaknutiju ulogu imao je Omar Abada, koji svih 40 minuta nije napuštao parket, a upisao je 14 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 6 ukradenih lopti. U rotaciji Tunisa, skraćenoj na svega šest igrača, Mežri je imao 14 poena i 9 skokova, Rol 13 poena i po pet skokova i asistencija, a Ben Romdane 12 poena, 9 skokova i 4 asistencije.

Španija 73 – 65 Iran

Reprezentacija Španije mučila se sa Iranom u poslednjoj utakmici grupe C, ali je pobedom 73:65 ostvarila i treći trijumf i u nastavak takmičenja prenela maksimalnih 6 bodova.

Ekipa Španije danas je imala daleko teži posao nego što se očekivalo. Posle dosta muke savladan je Iran rezultatom 73:65.

Lako je moglo da se desi da Španci prepuste pobedu Irancima, koji su pružali snažan otpor „furiji“, vodili sa 5 razlike čak, u četvrtoj četvrtini, ali na kraju nisu izdržali. Serijom od 8:0 su pretekli rivala, a na kraju je Gasol sjajnom trojkom u poslednjim sekundama postavio konačan rezultat.

Od početka je Iran pokazao da neće biti lak zalogaj za Španiju, vodio je i 10 razlike u nekoliko navrata. U trećoj deonici, Španci stižu do tolike prednosti, ali ne uspevaju da slome protivnika, pa se pobednik odlučivao u poslednjem periodu.

Tada je do izražaja došao kvalitet Gasola, Ernangomeza i drugova, koji su odigrali čvršće, bili precizniji i uspeli da osvoje bitne bodove u ovom meču, pred nastavak takmičenja.

U redovima „furije“ je najefikasniji bio Mark Gasol sa 16 poena, pratili su ga i još Viktor Klaver i Huanćo Ernangomez (10 skokova), sa po 11 poena.

Kod Iranaca su odskočili Muhamed Jamšidijafarabi sa 15 poena, Majkl Rostampur sa 13 i Hamed Hadadi sa 10 koševa, 15 skokova i 6 asistencija. 

Španija će u novoformiranoj grupi u Vuhanu imati 6 bodova, koliko i Srbija, dok su Portoriko i Italija preneli po 5 u nastavak takmičenja. Plasman u četvrtfinale će obezbediti dva najbolja tima.

Grupa D (Fošan):

Angola 84 – 81 Filipini

Dobru i neizvesnu utakmicu odigrali su fenjeraši u našoj grupi, Angola i Filipini. Posle produžetaka slavila je Angola rezultatom 84:81.

I pored toga što su obe reprezentacije ispale iz konkurencije za neko od prva dva mesta koje vode dalje, odigrali su pravi takmičarski meč. Iako je Angola bila favorit u ovoj utakmici, nimalo joj nije bilo lako protiv baš borbenih Filipinaca.

Čak su Filipinci bili bliži pobedi u regularnom delu, vodili sa tri razlike, ali su svojim greškama i neiskustvom dozvoli Angolcima da se vrate u meč i dođu do produžetaka.

U nastavku utakmice, u jurnjavi za loptom na obe strane, afrička ekipa se bolje snašla i na kraju uspela da iščupa pobedu.

Angolu je predvodio Vandelisio Žoakim sa 20 poena i sedam skokova, Janik Moreira postigao je 12 poena, uz 15 skokova, a 12 poena dodao je i Redži Mur.

U ekipi Filipina najefikasniji je bio Endru Bleč sa 23 poena i 12 skokova.

Italija 77 – 92 Srbija

Prvi teži ispit za Srbiju ― i pobeda. Italija je savladana u pravoj derbi utakmici rezultatom 77:92.

Ponovo je u redovima „orlova“ najefikasniji bio Bogdan Bogdanović. Imao je fantastičan šuterski dan, posebno za tri poena, koji je otvorio sa 4/4. Na kraju je završio utakmicu sa pogođenih šest trojki iz 11 pokušaja.

Ono što mu nije išlo večeras su slobodna bacanja, što se Bogdanoviću zaista ne dešava često.

Pored njega, sjajne role su imali Jović, Jokić, Raduljica i Marjanović.

Kao što smo i pretpostavili pre meča, naša centarska linija je odnela prevagu.

Kod Italijana je najbolji bio Danilo Galinari sa 26 poena i 8 skokova, koji je u tandemu sa Belinelijem (15 poena, 4 asistencije), pravio dosta problema našoj odbrani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala