Bugarskoj zasmetala ruska izložba o Drugom svetskom ratu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Bugarske pozdravljaju Crvenu armiju
Stanovnici Bugarske pozdravljaju Crvenu armiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Bugarskoj je izrazila čuđenje zbog izjave bugarskog Ministarstva spoljnih poslova o izložbi povodom 75. godišnjice oslobođenja istočne Evrope, koja će se otvoriti u Ruskom kulturno-informacionom centru u Sofiji 9. septembra.

„Izložba povodom 75. godišnjice oslobođenja Istočne Evrope od nacizma, koju ćemo predstaviti 9. septembra u našem Kulturno-informacionom centru, usmerena je isključivo na upoznavanje bugarske javnosti sa arhivskim materijalima iz ruskih fondova. Mnogi od njih su bili ranije nepoznati, ili su nedavno objavljeni. Ova izložba nema ništa zajedničko sa današnjim unutrašnjim političkim diskursom, niti sa određenim političkim silama, jer smo mi malo obeshrabreni takvim zvaničnim izjavama, datim pre upoznavanja sa samom ekspozicijom“, saopštili su u ruskoj ambasadi.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je dalo zvanično saopštenje zbog izložbe u Sofiji, koja je posvećena 75. godišnjici od oslobođenja istočne Evrope od nacizma.

„Ne odričući doprinos SSSR razgromu nacizma u Evropi, mi ne treba da zatvaramo oči na to da su štitovi Sovjetske vojske doneli narodima centralne i istočne Evrope pola veka represije, koje su gušile građansku svest, deformisale ekonomski razvoj i stvarale izolaciju od dinamike procesa koji su se odvijali u razvijenim evropskim državama“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala