Bugarski političar: Ne sumnjamo u zasluge Crvene armije u oslobađanju Istočne Evrope

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Sofije pozdravljaju sovjetske vojnike oslobodioce
Stanovnici Sofije pozdravljaju sovjetske vojnike oslobodioce - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske i lider partije Alternativa za bugarski preporod Rumen Petkov prokomentarisao je izjavu Ministarstva spoljnih poslova svoje zemlje o ulozi SSSR-a u oslobađanju Evrope od nacizma.

Petkov je stav Ministarstva ocenio kao lud i izjavio da Bugarska „ne sumnja u zasluge Crvene armije u oslobađanju Istočne Evrope“.

„Sve što se desilo posle 1944. u Bugarskoj i 1949. godine u svetu, sve su uslovile države koje su učestvovale: Sovjetski savez, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. I to nije odluka samo jedne od tih država“, rekao je Petkov u razgovoru za radio „Govori Moskva“.

Petkov je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pravi skandal ni iz čega.

„Mislim da takav stav našeg Ministarstva spoljnih poslova šteti odnosima Bugarske i Rusije. Stav MSP Bugarske je neadekvatan. To je ludost koja komplikuje odnose Bugarske i Rusije u veoma važnom trenutku za nas (građane Bugarske)“, istakao je on.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo Rusiju da odustane od termina „oslobođenje“ u kontekstu borbe SSSR-a protiv nacizma za vreme Drugog svetskog rata. Ministarstvo je pozvalo „da se ne zatvaraju oči“ na „pola veka represije, deformisani ekonomski razvoj i izolaciju Bugarske od procesa u razvijenim evropskim zemljama“. To je, prema rečima bugarskih diplomata, bilo posledica dejstava Crvene armije, koja se borila protiv nacističke Nemačke i u Evropi.

MSP Bugarske je to izjavilo pre otvaranja izložbe „75 godina oslobođenja Istočne Evrope od nacizma“, koja je planirana za 9. septembar u Ruskom kulturnom centru u Sofiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala