Američka savezna država Mičigen zabranila elektronske cigarete

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ecig Click / Elektronska cigareta
Elektronska cigareta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Država Mičigen prva je u Sjedinjenim Američkim Državama koja je uvela zabranu aromatizovanih elektronskih cigareta, javio je list „Vašington post“.

„Danas je guvernerka Grečen Vitmer preduzela odlučujući korak za zaštitu dece Mičigena od štetnog dejstva elektronskih cigareta. Mičigen je prva država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je zabranila aromatizovane dodatke za nikotinske elektronske cigarete“, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade Mičigena. 

„Moj glavni zadatak na mestu guvernera je bezbednost naše dece. Sada kompanije koje prodaju elektronske cigarete koriste dodatke sa aromom slatkiša, kako bi našu decu navukle na nikotin, i neosnovano stvaraju uverenje da su ti proizvodi bezbedni. Danas je svemu tome došao kraj“, rekla je guvernerka povodom uvođenja zabrane prodaje aromatizovanih aditiva u državnim prodavnicama i preko interneta.

Proizvođači prave aditive sa ukusom popularnih karamela, sokova i žvakaćih guma, prenosi list.

​Ranije je Odeljenje za medicinu te američke države saopštilo da je popularnost konzumiranja aromatizovanih elektronskih cigareta među mladima dostigla nivo vanredne situacije i da predstavlja pretnju po javno zdravlje.

Zabrana stupa na snagu 5. septembra i biće na snazi šest meseci, a produžavaće se i nakon isteka tog roka. Osim zabrane prodaje, od danas je u reklamama za te proizvode u Mičigenu zabranjena upotreba reči kao što su „čist“, „bezopasan“ i „zdrav“, jer one stvaraju lažnu sliku u vezi sa pušenjem.

Prema podacima Vlade Mičigena, od 2017. do 2018. godine broj korisnika elektronskih cigareta među učenicima viših škola porastao je za 78 odsto, a među srednjoškolcima za 48 odsto. Svaki peti učenik više škole je 2018. godine redovno pušio elektronske cigarete, a ukupan broj maloletnih korisnika tih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi dostići 3,6 miliona.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti ranije je izdao saopštenje o naglom porastu plućnih i respiratornih bolesti među zaljubljenicima „vejpinga“. U zemlji se trenutno u 22 države istražuje ukupno 193 takva slučaja. U okviru istrage proučavaju se slučajevi teških plućnih bolesti koje nisu izazvane infekcijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala