Ujedinjene nacije: SAD, Francuska i Velika Britanija su možda saučesnici u ratnim zločinima

CC0 / Pixabay / Mapa Arabijskog poluostrva
Mapa Arabijskog poluostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD, Velika Britanija i Francuska možda su saučesnice u ratnim zločinima u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obaveštajne i logističke podrške koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjivanje civila koristi kao ratnu taktiku, objavile su danas Ujedinjene nacije.

Istražitelji UN su predložili da sve države uvedu zabranu na transfer oružja sukobljenim stranama u Jemenu.

„Jasno je da stalno snabdevanje oružjem strana u sukobu produžava konflikt i produžava patnje jemenskog naroda“, izjavila je na konferenciji za novinare Melisa Parke, stručnjak nezavisnog panela UN.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni akteri koalicije koja se bori protiv pobunjenih Huta koji kontrolišu jemensku prestonicu, dva najveća su kupca američkog, britanskog i francuskog oružja, prenosi Rojters.

Istražitelji UN su sastavili tajni spisak osumnjičenih za ratne zločine, a krivica leži na obe strane.

© AP Photo / Adam SchreckVojnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadleće Jemen u helikopteru
Ujedinjene nacije: SAD, Francuska i Velika Britanija su možda saučesnici u ratnim zločinima - Sputnik Srbija
Vojnik Ujedinjenih Arapskih Emirata nadleće Jemen u helikopteru

„Niko, u ovom kontekstu, nije ostao čistih ruku“, rekao je jedan od panelista Čarls Garavej.

Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obe strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Izveštaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i UAE da je ubijala civile u vazdušnim napadima i da im namerno uskraćuje hranu u zemlji koja se suočava sa glađu.

S druge strane, Huti granatiraju gradove, koriste decu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade, dodaje se u izveštaju, preneo je Tanjug.

Huti su 2014. iz prestonice Sane proterali jemensku vladu, a sledeće godine intervenisala je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi na vlast vratila svrgnutu vladu. U sukobima je od tada poginulo na desetine hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala