Saopšten datum rasprodaje Ukrajine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naložio je Vladi da pripremi velika državna preduzeća za privatizaciju do 1. decembra tekuće godine. Prvi posao bi trebao da bude zaključen u aprilu 2020. godine. Poslanici Vrhovne rade su dobili zadatak — da do 1. decembra usvoje zakon o prodaji zemljišta, navodi agencija „UNIAN“.

Prema rečima Zelenskog — Vlada treba da pripremi nacrt zakona o zemljištu do 1. oktobra 2019. godine. On je rekao da je potrebno objasniti javnosti da niko neće otimati zemlju nakon usvajanja takvih zakona. Šef ukrajinske države je ukazao da će, pre svih, najviše dobiti farmeri i mali poljoprivednici. Početkom avgusta, tokom ukrajinsko-američkog biznis foruma, predsednik Ukrajine je objasnio da će se na tržištu naći 40 miliona hektara zemljišta.

Zelenski je predložio Vladi da narednog meseca ukine spisak objekata koji su u državnom vlasništvu, a koji se ne smeju privatizovati. Između ostalog, zahtevao je da se do 1. decembra preda 500 i više preduzeća u Fond državne imovine, za kasniju prodaju putem onlajn trgovine.

Predsednik Ukrajine je zatražio da se usvoji zakon o legalizaciji kocke. Po njegovom mišljenju — to će omogućiti da se razvije turistički klaster i doneće više stotina miliona evra.

Moratorijum na prodaju zemljišta u Ukrajini važi već 14 godina. Poslednjih godina, njegovo ukidanje je nekoliko puta blokirano u Vrhovnoj radi. Međutim, reforma tržišta zemlje je jedan od zahteva MMF-a za dalje kreditiranje Ukrajine. Pošto u novom Parlamentu Ukrajine većinu ima predsednikova partija „Sluga naroda“, pretpostavlja se da neće biti prepreka za usvajanje ovog zakona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala