Rusija održala Džonsonu lekciju iz istorije

© AP Photo / Frank AugsteinBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Londonu nazvala je nedopustivim reči premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je uporedio akcije SSSR u istočnim regionima Poljske sa nacističkom agresijom.

Britanski premijer je u nedelju izašao sa video-saopštenjem, koje je objavio na svom profilu na Tviteru. U njemu se dotakao situacije sa početka Drugog svetskog rata i izneo je svoje mišljenje — da se u septembru 1939. godine Poljska našla „između fašističkog čekića i komunističkog nakovnja“.

„Ova izjava Džonsona, koja se čula na dan 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, iznenađuje. I pored svih istorijskih diskusija o sovjetskoj vojnoj operaciji u istočnim regionima Poljske, u zapadnoj Ukrajini i u zapadnoj Belorusiji, pokretanje pitanja u kom se akcije SSSR upoređuju sa hitlerovom agresijom — je potpuno nedopustivo. Ako već govorimo o tome ko je, osim Hitlera, osudio Poljsku državu na tragediju 1939. godine, treba se setiti uloge britanske diplomatije koja je, ne samo bila popustljiva prema nacističkim osvajanjima Austrije, Čehoslovačke i Memela, već je i stalno sabotirala SSSR da formira efikasnu antihitlerovsku alijansu, koja bi konkretno bila i za zaštitu Poljske“, navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

„Tema se može razvijati, ali je ostavimo istoričarima. Najveći broj građana Rusije i Velike Britanije, sećajući se Drugog svetskog rata, odaje počast poginulima i poštuje sovjetsko-britansku saradnju. Na žalost, premijer je izabrao drugi ugao, koji, nažalost, nije mnogo popularan u Velikoj Britaniji“, zaključili su u ambasadi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala