Lukašenko predlaže stvaranje međunarodne alijanse za borbu protiv terorizma

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je neophodno da UN, OEBS, EU, ODKB, ZND, ŠOS i druge međunarodne organizacije zajednički formiraju ujedinjeni antiteroristički front.

„Ubeđen sam da je formiranje zajedničkog antiterorističkog fronta snagama UN-a, OEBS-a, EU, ODKB-a, ZND-a, ŠOS-a i drugih međunarodnih organizacija jedini siguran način da se snažno i efikasno suprotstavi toj pretnji (terorizma)“, rekao je Lukašenko na Međunarodnoj konferenciji o antiterorizmu u Minsku.

Prema njegovim rečima, razmere terorističke aktivnosti danas zahtevaju da se izađe van granica jedne organizacije.

„Mi i dalje podržavamo sve inicijative u okviru UN — jačamo partnerstva u oblasti antiterorizma, učestvujemo u razmeni posebnih informacija i iskustava, kao i u formiranju mreže koordinatora za borbu protiv terorizma“, dodao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je napomenuo da je takođe aktuelna i blagovremena ideja o ujedinjenju OEBS-a i ASEAN-a, pod okriljem konferencije za borbu protiv terorizma u Minsku.

„Terorizam je postao jedna od najmoćnijih pretnji globalnoj bezbednosti, koja ne poznaje granice — ni državne, ni moralne. Njegove žrtve su obični ljudi, među kojima su i žene, deca, starci. Njegove metode su surove i nehumane“, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima — tehnologije koje se koriste u pripremi terorističkih napada razvijaju se brzinom svetskog informacionog i tehnološkog procesa.

„Ovo je izazov bez presedana za savremeno društvo, izazov sa kojim se ne mogu nositi ni najmoćnije države, bez obzira na to koliko jakim potencijalom i naprednim tehnologijama raspolažu“, ubeđen je beloruski lider.

 Takođe je dodao da u Belorusiji ne postoje sistemski razlozi za ekstremističku aktivnost, koja je zasnovana na religioznoj, etničkoj ili društvenoj netrpeljivosti.

„Međutim, visok stepen integrisanosti stanovništva u globalni medijski prostor, kao i tranzitni status zemlje, predstavljaju određene rizike za nas“, dodao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima — s obzirom da se njegova zemlja nalazi u centru Evrope, ona je pouzdana prva tačka, u kojoj se otkrivaju teroristi u migracionom talasu.

„Tome doprinosi razvijena pogranična infrastruktura, sistem bezbednosti na više nivoa, kao i uspešna saradnja sa nadležnim organima drugih zemalja i sa relevantnim međunarodnim organizacijama“, zaključio je predsednik Belorusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala