Kina ljuta zbog američkih „crnih lista“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPeking, Kina
Peking, Kina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peking se odlučno protivi uvođenju sankcija kineskim preduzećima koja se bave nuklearnom energetikom, izjavio je Lu Huang, zamenik ministra ekologije i životne sredine Kine.

„Ovakve akcije u potpunosti potiru shvatanje nacionalne bezbednosti i predstavljaju zloupotrebu mera bezbednosti izvozne kontrole. To ne samo da nanosi štetu kineskim kompanijama, već utiče i na profilna državna preduzeća, uključujući i američka“, naveo je Lu Huang.

On je nazvao akcije Vašingtona — protekcionističkim i jednostranim, i dodao je da oni štete i interesima kineskih kompanija, ali i interesima kompanija obe države.

„Nadam se da će SAD prekinuti pogrešne akcije i da će rešavati probleme konsultacijama na ravnopravnoj osnovi“, zaključio je zamenik ministra.

Ranije je Ministarstvo trgovine SAD stavilo na spisak sankcija četiri kompanije: „China General Nuclear Power Group“, „China General Nuclear Power Corporation“, „China Nuclear Power Technology Research Institute Co. Ltd.“, „Suzhou Nuclear Power Research Institute Co. Ltd.“. Oni se sumnjiče za pokušaj kupovine nuklearne tehnologije i materijala u SAD, i to za vojnu upotrebu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala