Dačić za Sputnjik: Za šta se to Albanci spremaju? Velike sile odmah da reaguju!

© Tanjug / Rade PrelićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poruku iz Prištine da će zabraniti svim zvaničnicima Beograda da posećuju Kosovo i Metohiju tokom predstojeće predizborne kampanje komentarisao je za Sputnjik i Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Dačić kaže da je najava totalitarnog zatvaranja južne srpske pokrajine od strane separatista u Prištini nova faza bezumne politike koju ceo civilizovani svet mora jasno da osudi:

Zvaničnicima Beograda niko ne može da zabrani da posećuju i pomažu svoje sunarodnike, bez obzira na to da li je u toku predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji ili nije. Postavlja se upozoravajuće pitanje, da li se albanski lideri spremaju za izbore ili za neke mnogo opasnije akcije protiv Srba, kad najavljuju mere koje ne poznaje savremeni svet“.

Dačić ozbiljno apeluje i na međunarodnu zajednicu:

„Velike sile, EU, pa i članice SB UN trebalo bi hitno da reaguju na ovakve poruke iz Prištine, koja opet ubija nadu da može doći do bilo kakvog dijaloga i vraćanja celog procesa u okvire pregovora. Predstavnici Beograda, u svakom slučaju, nastaviće da posećuju sunarodnike na Kosovu i Metohiji“.

Da podsetimo, Jetlir Zimberaj, savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova privremenih institucija Kosova Bedžeta Pacolija, izjavio je da apsolutno nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe na Kosovo da vodi kampanju.

„U tom smislu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje… Kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“, rekao je Zimberaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala