Amerika je zainteresovana za ruski gas u Sibiru i na Dalekom istoku

Pratite nas
Američke kompanije su zainteresovane za zajedničke projekte sa Rusijom na Dalekom Istoku i u Sibiru, posebno kada je reč o eksploataciji gasnih polja na Jamalu i Sahalinu, rekao je Anatolij Antonov, ambasador Rusije u SAD, u intervjuu za list „Izvestija“.

Prema rečima ambasadora — kompanije u SAD i dalje pokazuju prilično visok nivo ulaganja na ruskom tržištu. Pritom, Amerikanci razmatraju ulaganja i u ostale delove Rusije, a ne samo u zapadni i centralni deo zemlje.

„Postoji interesovanje za razvoj biznisa na Dalekom Istoku. Među potencijalnim sferama za zajedničke projekte su proizvodnja prirodnog gasa (nalazišta na Jamalu i Sahalinu), prehrambena industrija, proizvodnja celuloze, morski plodovi i turizam“, rekao je ambasador.

Antonov je rekao i da je obim trgovine između Rusije i SAD za prvih šest meseci ove godine dostigao 13,8 milijardi dolara, a Amerikanci su i dalje zainteresovani za rusko tržište, bez obzira na sanckije.

Prema rečima ambasadora — uprkos zaoštravanju politike SAD, američki poslovni krugovi pokazuju svoju nameru da ostanu na ruskom tržištu, koje je profitabilno za njih, a takođe su spremni da aktivno učestvuju i na relevantnim multilateralnim događajima koji se organizuju u Rusiji, kao što su Istočni ekonomski forum i Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu.

Antonov je primetio i porast interesovanja Amerikanaca za Rusiju kada je reč o turizmu. Kako je rekao — jasan primer toga je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, kada su po broju turista u Rusiji Amerikance nadmašili samo Kinezi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala