Vlast u Prištini neće biti formirana, sve dok se ne ispuni ključni uslov Zapada

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači se obraća narodu u Glogonju na KiM
Hašim Tači se obraća narodu u Glogonju na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši premijer privremenih institucija Prištine i lider partije „Alijansa za budućnost Kosova“ Ramuš Haradinaj priznao je da razlog njegove ostavke nije bio poziv u Specijalizovano tužilaštvo za zločine terorističke OVK, već „međunarodni politički pritisak“, zbog uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz robe Srbiji i BiH.

Da li to faktički znači da buduća vlada privremenih institucija Prištine neće moći da bude formirana, osim ako Zapadu ne obeća da će ukinuti takse i nastaviti dijalog sa Beogradom?

Profesor doktor Dušan Čelić sa Univerziteta u Prištini uopšte ne sumnja da je sudbina buduće vlade privremenih institucija u Prištini upravo takva.

„Bez obzira ko bude na tim takozvanim izborima pobedio, sačekaće ih isti zahtevi Zapada da se takse ukinu i nastave pregovori sa Beogradom. I ti zahtevi će morati da se ispune“, navodi naš sagovornik.

Zapad će ih ukrotiti

Izborna matematika na Kosovu govori da bi lider partije „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti, koji je poznat po svojim ekstremnim stavovima, mogao da nasledi fotelju Ramuša Haradinaja, pa se dodatno postavlja pitanje — da li Zapad njega može da ukroti, i kako.

Naš sagovornik kaže da ne treba toliko davati na značaju Kurtijevoj političkoj moći.

„Ne bih idealizovao Kurtija. I on će uraditi ono što bude morao. Postoji hiljadu mehanizama za uticaj stranaca na albanske političke subjekte. Kurti nije, za razliku od ostalih, imao krvavu ratnu prošlost, ali postoje drugi mehanizmi stranaca, koji mogu da uslovljavaju albanske političare. Zato ne bih idealizovao i precenjivao ni njegovu snagu, ni snagu njegovog pokreta ’Samoopredeljenje‘, ali ni drugih stranaka koje će se okupiti oko njih“, ističe doktor Čelić.

On smatra da su takse pitanje koje je veštački nametnuto i koje nije toliko uticalo na život ljudi na severu Kosova, iako se najviše oslanjaju na robu iz centralne Srbije. Takse jesu otežale život Srbima, ali je pronađen način da se taj problem prevaziđe.

Takse kao predizborni slogan

„To što sada Haradinaj pokušava da takse postavi kao političko pitanje je bespredmetno. On verovatno, u kontekstu predizborne kampanje, želi da se prikaže kao veći ’patriota‘ od svih ostalih albanskih političara i mislim da je pitanje taksi sa njegove strane zloupotrebljeno zbog izbora. Haradinaj želi da naglasi da je on bio taj koji je uveo takse i da niko ko dođe posle njega ne sme da ih ukine“, ocenjuje profesor Čelić.

Do sada su četiri koalicije predale prijave centralnoj izbornoj komisiji privremenih institucija Kosova za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 6. oktobar.

To su koalicija „Alijanse za budućnost Kosova“ i „Socijaldemokratske partije Kosova“, koalicija „Socijaldemokratske inicijative“, „Alijanse novo Kosovo“ i „Partije pravde“, kao i koalicija srpskih partija, koja je formirana pre nekoliko dana u Gračanici, i koalicija bošnjačkih partija pod nazivom „Vakat“.

Završni rok za prijavu koalicija i partija za učešće na izborima je 6. septembar, a predizborna kampanja će trajati 10 dana, od 25. septembra do 4. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala