Rusija predložila članicama NATO moratorijum na raspoređivanje raketa

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaIskander M
Iskander M - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je predložila članicama NATO moratorijum o raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je Lavrov, govoreći pred studentima ruskog Univerziteta za međunarodne odnose MGIMO.

„Podsećam da smo, bez obzira na to što su SAD uništile Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, mi napravili vrlo važan politički gest. Predsednik Putin je rekao da sporazum ne postoji više, a da ćemo mi reagovati na isti način: ako SAD počnu da izrađuju odgovarajuća sredstva, mi imamo pravo da na isti način postupimo. Ako počnu sa testiranjima, i mi ćemo imati takvo pravo“, rekao je Lavrov.

Kako je naveo šef ruske diplomatije, predsednik Putin je naglasio da Rusija neće „postavljati takve rakete srednjeg i kratkog dometa u regionima sveta, gde neće biti sistema američke proizvodnje“.

„Ako se SAD uzdrže od raspoređivanja raketa u Evropi ili Aziji, mi nećemo napraviti isti takav korak. To je ozbiljan predlog. U suštini, moratorijum, dobrovoljni moratorijum, koji smo već predložili članicama NATO; predložili smo da se kolektivno pridruže tom moratorijumu. Oni, za sada, na to nisu pristali“, dodao je on.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin izjavio da su SAD režirale propagandnu kampanju, optužujući Rusiju za kršenje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, kako bi sakrili svoje planove o napuštanju sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala