Ni vojna invazija, ni nuklearna bomba, šta bi moglo da izazove Treći svetski rat?

CC0 / pixabey / Rat
Rat - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
„Veliki mir“ uspostavljen je u svetu posle poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, ali nekoliko stručnjaka veruje da pretnja globalnim ratom nije nestala, naprotiv, bliža je nego ikad.

I to ne bi bila masovna vojna intervencija ili nuklearne eksplozije.

Treći svetski rat mogli bi da prouzrokuju hakeri, a njihovi sajber-napadi mogu da nanesu štetu uporedivu sa nuklearnim oružjem, kaže profesor informatike Džeremi Štraub sa Univerziteta Severna Dakota.

„Za razliku od eksplozije nuklearne bombe koje bi odmah ubile gotovo sve ljude na udaljenosti od 800 metara, smrtnost izazvana sajber-napadom bila bi sporija. Ljudi bi mogli umreti zbog nedostatak hrane, energije ili gasa ili u posledicama saobraćajnih nesreća. To bi moglo uticati na šire područje i izazvalo bi brojne žrtve“, objasnio je stručnjak u svom članku za portal „Konverzejšen“.

Suđenja zbog sajber-napada već su organizovana širom sveta.

Pre tri godine grupa hakera upala je u sistem kontrole uređaja za prečišćavanje vode i uspela da promeni nivo hemijskih supstanci.

„Da su te promene ostale nezapažene, zločin bi doveo do trovanja, neupotrebljivih zaliha vode i nestašice“, objasnio je.

U avgustu 2017. godine, hakeri su napali postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji...

Kao da to nije dovoljno, Štraub naglašava da su hakeri već uspeli da instaliraju zloćudni „softver“ u sistemima za energiju i vodu u SAD, gde trenutno „spava“, čekajući da bude aktiviran.

Prema Štraubu, nijedna zemlja sveta neće koristiti svoje nuklearno oružje protiv druge koja ga takođe poseduje zbog pretnje da će biti napadnuta.

Istovremeno, lako je sakriti izvor digitalnog upada, što se ne može reći o lansiranju rakete, kaže stručnjak.

„Moj cilj nije da umanjim razarajuće efekte nuklearnog napada. Umesto toga, moj cilj je da pokažem da postoje neki nuklearni sistemi za kontrolu na međunarodnom nivou, dok za sajber-napade ne postoje“, naglašava on.

Rezultati analize, koju je citirao profesor, otkrili su da samo petina svih kompanija koje koriste računare za kontrolu industrijskih mašina u SAD nadgledaju svoju opremu kako bi otkrili potencijalne napade. Pored toga, u 40 odsto napada koje su te kompanije uspele da identifikuju hakeri su imali pristup njihovim sistemima duže od godinu dana.

Prema Štraubovom mišljenju, najmanje četvrtina svih poslova u oblasti kibernetičke sigurnosti u SAD je trenutno upražnjena. Manjak kvalifikovanih stručnjaka ne omogućava rešavanje postojećih pretnji, zaključuje on.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala