Koje novine čekaju đake i nastavnike

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyŠkola - ilustracija
Škola - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da se nastavlja reforma čija je suština u izmenama nastavnog plana i programa. Ističe da su neke od novina jednosmenska nastava u nekim školama, novi programi za drugi i šesti razred i digitalne učionice.

„Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu“, navela je Vesna Nedeljković, gostujući u dnevniku RTS-a.

„Đaci prvaci uče po novom nastavnom planu i programu koji je uveden još prošle godine, ali to je ta reformisana generacija. Ono što je važno za njih je to da će svi prvaci u Srbiji imati digitalne nastavne sadržaje“, navodi Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred, to je takozvani projekat „Petsto povezanih škola“, objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje.

„Učenici drugog i šestog razreda po prvi put uče potpuno nove sadržaje, dakle sukcesivno uvodimo reformisane nastavne sadržaje“, objašnjava pomoćnik ministra.

Dodaje i da su u 500 škola ispunjeni uslovi za takvu nastavu.

Škola - ilustracija - Sputnik Srbija
Nove promene u školama, ukida se jedan raspust

„Prvi uslov je bio da se obezbedi internet, drugi je računarska oprema, a onda nastavni sadržaj. U 500 škola u Srbiji apsolutno je sve ovo zadovoljeno i u tom smislu imaće savremenu nastavu u potpunosti“, objašnjava Nedeljkovićeva.

Očekuje da će se ti uslovi ispuniti i u drugim školama u toku godine.

„Tako da očekujemo da naredne godine svih 1270 škola bude kao ovih 500“, navodi pomoćnik ministra.

Poručuje da se reforme vrše kako bi bili zadovoljniji i nastavnici i učenici i roditelji.

Govoreći o maloj maturi, navodi da se uveliko radi na preoblikovanju.

„U pitanju je kombinovani test, koji sasvim sigurno neće izgledati kao do sada. Mi imamo dva predloga, a ministar još uvek nije izašao sa konačnim rešenjem. Sve to radimo u nadi da će deci biti lakše, da će biti tehnički lakše realizovati i da će završni ispit konačno svi doživeti kao državni i ozbiljan zadatak, koji smo u obavezi svi da sprovedemo dostojanstven način i da olakšamo, a nikako da otežamo đacima i roditeljima“, poručuje pomoćnik ministra.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školska godina. Više od 800.000 učenika vraća se u klupe. U prvi razred polazi oko 70.000 đaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala