Dodik: Predsednica Hrvatske posegla za najcrnjom revizijom istorije

© Srna / Miro PejićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da izjava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je „hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi“ nije ništa drugo nego najcrnja revizija istorije, u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku.

„Svi šefovi država koji su se juče okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Njemačke, te da su u okviru takve države počinjena najveća zverstva u Drugom svetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima“, naglasio je Dodik za agenciju „Srna“.

Na pitanje agencije da prokomentariše izjavu Kitarovićeve, koja je rekla da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, te da je u borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, Dodik je rekao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj, ni obim, na koji se poziva Kitarovićeva.

„Istorijska je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nosioci antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Šta god da je izjavila predsjednica Hrvatske, to ne može da promijeni istorijsku činjenicu da su Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Evrope u borbi protiv nacizma i fašizma, te da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju“, zaključio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala